Amb aquest lema, “Obre els ulls a l’ecològic”, arribarà de nou BioCultura Barcelona a la primavera. La cita és del 4 al 7 de maig al Palau Sant Jordi. Serà la 29 edició. A punt de complir tres dècades a Catalunya, BioCultura s’erigeix com la gran referència del sector ecològic i, a més, amb la seva presència ens recorda que totes les tendències que va avançar en el seu moment es mostren completament consolidades i a l’alça en la societat actual.

BioCultura Barcelona 2023: del 4 al 7 de maig

A 7 setmanes per a la seva celebració a Barcelona, BioCultura Barcelona ja té ocupat el 85% de l’espai expositiu i han confirmat la seva participació prop de 300 empreses de tots els sectors relacionats amb la fira (alimentació bio, productes d’higiene i cosmètica eco, moda sostenible, productes i serveis per a benestar i salut, etc.). Per a Ángeles Parra, directora de la fira, “BioCultura no ha estat una moda durant tots aquests anys. Hem demostrat que vam venir per a quedar-nos. Perquè la nostra societat i el nostre planeta necessiten un sistema productiu en el qual prevalgui el bé comú, el respecte per la Naturalesa, la salut ciutadana, el sentit comú i el respecte a les generacions futures”. Parra afegeix que “estem a punt de complir tres dècades a Barcelona. Convé no oblidar que moltes de les tendències que van ser avantguarda i estrena a BioCultura, són avui tendències plenament consolidades en la societat de 2023. Ens deien ‘hippies il·luminats’, però potser no anàvem tan desencaminats…”.

El sector continua creixent

Juan Carlos Moreno, director tècnic de BioCultura, afirma que “la producció ecològica segueix el seu curs, augmentant de forma sostinguda, i calant cada vegada més en la nostra taula, i sobretot en la nostra consciència, com a part importantíssima de la nostra salut i la del nostre medi ambient. És veritat que l’alta inflació ha afectat el sector, però menys que a altres sectors. Les dades de consum també continuen donant bones notícies i continuem creant teixit empresarial i ocupació (més de 95.000 llocs de treball en el sector de la producció ecològica). A BioCultura Barcelona veurem a molts petits productors que aposten per l’ecologia i per la proximitat. Aquesta és la veritable sostenibilitat i la resta és continuar mirant cap a un altre costat, sense veure el que realment el món necessita”.

BioCultura Barcelona ja té ocupat el 85% de l’espai expositiu i han confirmat la seva participació prop de 300 empreses

Ciutadans informats

“El ciutadà està cada vegada més informat de les virtuts d’un consum responsable, i la seva actitud compta, com mai havia imaginat per a detenir els principals problemes als quals s’enfronta la Humanitat i que són d’origen antropogènic. Així que és la nostra obligació proveir-ho de les eines necessàries per a continuar aprenent sobre els hàbits de vida saludables”, assenyalen des de l’organització de la fira. Pablo Bolaño, col·laborador de “El Ecomensajero Digital”, una publicació de Vida Sana, organitzadora de la fira, adverteix que “correm el perill que el sector ecològic perdi l’essència que el va veure néixer. S’està produint una certa migració del consum des del sector especialitzat cap a la grans superfícies. A BioCultura es vetlla perquè el sector ‘bio’ no perdi la seva cinquena essència i, al mateix temps, es protegeix els petits productors, que són els que més necessiten el nostre suport”.

Els professionals

El caràcter professional de la fira continua sent molt rellevant. Encara que BioCultura es dirigeix principalment al públic consumidor, “l’espai professional és un dels grans atractius de la fira. Els informes estadístics recollits en les nostres fires deixen ben clar que una bona part del públic d’aquest certamen és professional, amb una afluència de professionals registrats entorn dels 2.000 en cada edició”, assenyalen des de BioCultura. “La fira també compta amb una sèrie d’activitats professionals que tenen per objectiu dinamitzar el sector ecològic, presentar les seves tendències més avantguardistes, buscar sinergies per a eludir els problemes, etc.”, assenyala Montse Escutia, secretària general de Vida Sana, que també coordina personalment projectes com el Life “MENUdaTIERRA”, que té per objectiu promocionar l’alimentació ecològica basada en productes de proximitat i receptes tradicionals.

Vendes directes en fira

En les últimes edicions de BioCultura s’han vist molts carrets de la compra entre els visitants. En l’última edició de BioCultura Madrid, celebrada el novembre passat, es van tancar les portes amb unes més que notables vendes in situ. Amb les dades definitives a la mà, el volum de vendes directes dels expositors va ascendir a més de 6,5 milions d’euros. Una xifra que confirma que estem davant la fira líder d’aliments ecològics a Espanya. La majoria dels visitants i expositors van respondre sense parpellejar que desitgen repetir l’any vinent. “I una cosa semblant va ocórrer a BioCultura la Corunya, encara que amb unes xifres menors, òbviament, perquè la Corunya no és Madrid”, sentència Parra. Que afegeix: “L’alta inflació fa que torni molta gent a comprar a la fira. Volen gaudir d’aquests preus competitius que es produeixen al no haver-hi intermediaris entre productors i consumidors. I, al mateix temps, efectivament, cada consumidor coneix a la persona i a la història que hi ha darrere de cada enciam, de cada suc, de cada superaliment, de cada producte cosmètic, d’higiene, de cada samarreta de cotó orgànic…”.

Més informació a: www.biocultura.org

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2023