Els perfums naturals i bio certificats són respectuosos amb el medi ambient i amb els animals i poden oferir combinacions aromàtiques complexes de qualitat altíssima. L’alcohol és imprescindible en la formulació dels perfums, ajudant a alliberar les substàncies en les fragàncies de manera uniforme. Per considerar-ho bio, l’alcohol dels perfums ha de procedir de la fermentació de matèries primeres vegetals cultivades pel mètode ecològic, sense pesticides. A més, els perfums naturals/bio no contenen fixadors químics en la formulació. El Museu del Perfum de Barcelona reuneix i mostra més de cinc mil objectes relacionats amb el perfum, així com una descripció general cronològica del disseny dels flascons que el contenen.

perfumería
123rfLimited©halocraft. Papers secants per fer prova d’olor

Reflections of a Perfumer (Reflexions d’un Perfumista)

Aquest és el títol del llibre escrit pel perfumista Jimmy Boyd. Un llibre amè i molt interessant. Ens porta de la mà a Grasse, bressol de la saviesa dels perfumistes, per fer-nos més conscients del que hi ha darrere d’un perfum i d’una indústria que fa segles que evoluciona per plaer del sentit de l’olfacte. A través d’anècdotes històriques i personals, així com recolzat en cites de filòsofs i pensadors, com Plató, Descartes, Nietzsche, Freud o Proust, ens transporta al fascinant terreny de les flors, les herbes aromàtiques, les fustes, els olis extrets d’alguns animals (que ell no fa servir en les seves creacions), i a tots els detalls que, des de la seva saviesa, ens pot transmetre.

La contraportada adverteix: “Aquest llibre us ajudarà a ser conscients del vostre sentit de l’olfacte. És un viatge al cor de Grasse, la primera llar del món dels perfumistes. Descobreix el teu perfum a través de la teva personalitat. Les essències d’amor en la parella. Un llibre de divulgació del món del perfum per a tothom per descobrir fàcilment tots els seus misteris”.

“El meu nas i jo”, un llibre de divulgació del món del perfum per descobrir fàcilment tots els seus misteris

Comença recordant la importància de l’òrgan: el nas. La desconnexió de la natura, en concret del sentit de l’olfacte, a què hem arribat amb l’evolució de l’espècie sumat a una vida atrafegada. En aquesta primera part, Jimmy ens parla de les olors de la seva infància, a casa, dels llençols de la seva àvia. La relació de les aromes amb les emocions. Com expliquen els resultats d’estudis realitzats per la neurociència, “els éssers humans poden recordar un trenta-cinc per cent del que oloren, en comparació amb un cinc per cent del que veuen i un dos per cent del que escolten”.

Després de la seva educació a La Salle de Barcelona, i un primer contacte amb la perfumeria a la casa Floïd, arriba a Grasse a la Provence francesa, temple de la indústria perfumera. Al seu llibre ens descriu la ciutat i el seu entorn, la vida cosmopolita en què se submergeix en arribar-hi, i els diferents perfils de perfumista que existeixen, entre els quals ell es troba com a “product concep innovator”: “el perfumista actua com un director d’orquestra i defineix una idea donada de producte amb una fragància acuradament concebuda. Basant-se en un concepte particular i sustentant la filosofia a la imatge de marca, es procedeix a harmonitzar tots els elements en joc”.

El perfumista ensenya al seu llibre que l’estructura del perfum i la seva volatilitat constitueixen el complex balanç d’ingredients en què cadascú juga un paper. S’explica en tres estadis: Obertura o Cap, Meitat o Cor i Fonament o Base. És l’anomenada piràmide olfactiva del perfum.

El perfum està sempre diluït en alcohol i s’obtenen diferents tipus de perfum segons sigui aquesta solució. Perfum: concentració alta, només unes gotes per a ocasions especials; Eau de perfum, amb menor concentració; Eau de toilette, la concentració va del 5% al 10% d’olis aromàtics en un 85% d’alcohol; Colònia (Eau de cologne), el toc final després d’una dutxa per al dia a dia; Eau fraîche, més fresca que l’Eau de Cologne, amb concentracions que van de l’1 al 3%.

La rosa, el gessamí, la violeta, el muguet, la flor del taronger, el clavell i el nard són les grans dames de la perfumeria

Quines són les grans dames de la perfumeria? La rosa, el gessamí, la violeta, el muguet, la flor del taronger, el clavell i el nard. Trobem aquí narrades històries i descripció de cadascuna. Des de Zeus a Cleòpatra, passant per Napoleó i Josefina, déus i mortals han admirat i utilitzat les flors, n’han obtingut els olis essencials i els han utilitzat en tots els temps per expressar o modificar estats d’ànim i comunicar intencions.

Al capítol dedicat a la relació del perfum amb la personalitat, el perfumista ens descriu diferents patrons de personalitat, majoritàriament femenina, i les diferents fragàncies que els encaixen. Primer, separa segons el caràcter temporal en tres seccions: dona clàssica, dona contemporània i dona innovadora. Segons el caràcter espacial en dos: espais oberts, amb la diferenciació d’amants del camp i esportistes; i espais tancats, en què distingeix amants de la llar, creatives, romàntiques, dinàmiques, apassionades, sofisticades i innovadores.

“Els éssers humans poden recordar un trenta-cinc per cent del que oloren, en comparació amb un cinc per cent del que veuen i un dos per cent del que escolten”

És Jimmy Boyd un gran de la perfumeria. Des de la joventut ha estudiat i treballat amb algunes de les grans cases de perfumeria, essent director de producció de perfums Rochas a Barcelona durant anys. Ha formulat perfums a mida per a personatges i personalitats. Ho coneix tot, ho explica deliciosament. Un plaer de lectura.

El seu fill, Jimmy Boyd jr. ha pres el relleu i, després d’un llarg stage a Grasse, avui és el responsable del desenvolupament de nous projectes i de la creativitat perfumista, creant per a marques de prestigi i per a la seva pròpia. “El perfum hauria de ser el vestit de la nostra ànima”.

“Apostem per recuperar les tradicions de la cultura silvestre y treballem exclusivament amb essències de la Naturalesa. Els envasos estan elaborats a base d’un mètode manual de packaging de blat de moro”.

Autora: Montse Mulé, Editora

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2023