Els mars i oceans alberguen una increïble varietat de vida, des de colorits corals fins a majestuoses balenes, i cadascuna d’aquestes espècies exerceix un paper crucial en el funcionament dels ecosistemes i la vida marina. Des de la producció d’oxigen i la regulació del clima, fins a la provisió d’aliments i la contribució a l’economia, els beneficis que ens ofereix la biodiversitat marina són incalculables. No obstant això, l’impacte sobre aquests hàbitats els últims anys i factors com l’augment de la temperatura de les aigües a conseqüència, molt especialment de l’activitat humana, posen greument en perill la seva conservació.

Posidònia
©Restaura Posidònia Eivissa

Davant això, per a assegurar un futur saludable i pròsper per al nostre planeta i contribuir a la preservació de la seva biodiversitat, s’han posat en marxa en els últims anys diferents projectes a tot el món destinats a restaurar esculls de coral o ajudar a la conservació de tortugues marines. No obstant això, la nostra visió sobre aquestes activitats, que posen especial focus en la participació ciutadana per a restaurar el medi ambient, solem vincular-la a països tropicals, com per exemple Illes Seychelles o les Maldives. Però, per què no centrar el focus al Mediterrani?

Restaura Posidònia Eivissa

Aquest és precisament l’objectiu del projecte Restaura Posidònia Eivissa, una iniciativa promoguda per la Fundació Blue Life, centrada en la conservació i restauració de les prades de Posidònia oceànica, una planta marina endèmica del Mediterrani que no es troba en cap altra mar del món. Aquesta espècie és de vital importància per a la preservació dels ecosistemes aquàtics, i en el cas d’Eivissa l’any 1999 van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. “Els fons marins d’Eivissa i Formentera alberguen l’organisme viu més gran del món, unes extenses prades de Posidònia oceànica de vuit quilòmetres de longitud que compten amb més de 100.000 anys de vida. La posidònia és un tresor natural, un bosc submarí que és hàbitat de nombroses espècies i el responsable de la transparència i el color turquesa de les aigües d’aquest paradís al Mediterrani”, destaca Óscar Caro, president de Fundació Blue Life – Eivissa Sostenible, entitat impulsora del projecte.

Aquesta iniciativa pionera a Europa, neix amb la missió de preservar els fons marins a través de la participació ciutadana i l’impuls al turisme regeneratiu. “Restaura Posidònia contribueix a posicionar Eivissa, Illes Balears i Espanya com a destins referents en el món de turisme regeneratiu. Aconseguint despertar l’interès dels visitants en relació al propòsit del seu viatge i l’aportació que fan al territori que visiten, al seu patrimoni natural i a les comunitats locals”, explica Óscar Caro.

Restaura Posidònia contribueix a posicionar Eivissa, Illes Balears i Espanya com a destins referents en el món de turisme regeneratiu

El projecte pilot, després de més de dos anys de recerca i gestions administratives per a la concessió dels pertinents permisos, s’ha presentat a Eivissa, i es desenvoluparà inicialment en la zona de Puig des Molins, en el municipi de Vila (Eivissa, Illes Balears), una zona on amb el suport del CSIC-IMEDEA s’han identificat impactes relacionats amb l’activitat humana que han degradat la prada, fins i tot en àrees generant la seva total desaparició.

Des del mes d’abril fins a mitjan juny s’estan realitzant activitats amb la participació de turistes i residents per a la recol·lecta de fruits d’aquestes plantes per diferents platges de l’illa. Posteriorment s’extreuen les seves llavors i incentiva la seva germinació en aquaris, per a d’aquí a uns mesos poder començar a plantar-les en les zones més degradades de la prada i iniciar el procés de restauració activa.

Posidònia
©Restaura Posidònia Eivissa

La ciutadania i les empreses, part activa del canvi

Es tracta d’un projecte pilot a Europa, que compta amb la col·laboració de l’equip tècnic i de biòlegs del CSIC-IMEDEA. Una iniciativa que posa en valor la participació ciutadana i l’educació, per a promoure un nou model ambiental, social i econòmic que contribueixi a posicionar el destí Eivissa, Illes Balears i la marca Espanya com a referent internacional en ciència ciutadana, cultura regenerativa i innovació.

“És il·lusionant treballar dia a dia per a transformar Restaura Posidònia en una experiència memorable per a la ciutadania i per als visitants, donant la possibilitat al turista, a residents i a les empreses que tinguin un paper primordial en la conservació i restauració del Mediterrani i de les prades de Posidònia. Una manera única d’explorar la destinació i viure el viatge a més de sensibilitzar i educar”, explica en aquest sentit Óscar Caro.

La iniciativa posa en valor la participació ciutadana i l’educació per a promoure un nou model ambiental, social i econòmic

Turisme regeneratiu: un model sostenible i de futur

El projecte contribueix a la diversificació de l’oferta turística més enllà del destí d’oci, sol i platja, no sols a l’illa d’Eivissa, sinó també a Balears i Espanya. Planteja, d’aquesta manera, un model pioner de turisme regeneratiu en el qual el mateix viatge ofereix una experiència vinculada no sols a la conservació i restauració de la pròpia prada en les seves diferents fases, ja sigui durant la recol·lecta de fruits per a la seva germinació, participant activament en el procés de replantació o assistint al procés posterior de monitoratge de resultats. La creació de paquets turístics i activitats Restaura Posidònia, a més, permet al visitant conèixer en primera persona la història, la gastronomia i el producte local i de Km. 0, descobrir el patrimoni cultural i natural, i gaudir d’altres plans complementaris baix criteris de sostenibilitat.

En aquest sentit, la cooperació i col·laboració amb agències de viatge, hotels, companyies de transport, clubs de busseig i institucions és clau per al desenvolupament d’aquests viatges amb propòsit en els quals l’experiència se centra en restaurar el medi marí i, al seu torn, generar un impacte positiu en el territori i en les comunitats locals, estimulant l’economia i l’ocupació blava. “Contractem empreses locals, utilitzem productes locals, treballem amb col·laboradors locals i des de l’inici hem obert un diàleg amb les administracions públiques involucrades i amb competències d’àmbit local, autonòmic i nacional”, conclou Óscar Caro.

Autora: Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2023