IFOAM Organics Europe considera la proposta de la Comissió de desregular les Noves Tècniques Genòmiques (NGTs, en anglès) com equivocada, perillosa per a l’autonomia europea de llavors, i una distracció de les solucions agroecològiques necessàries per a moure l’agricultura cap a la sostenibilitat. El moviment ecològic insta els Membres del Parlament Europeu (MEPs) i als governs a actuar per a protegir la llibertat dels agricultors i consumidors de no usar o comprar productes procedents de l’enginyeria genètica, i per a prevenir la monopolització dels recursos genètics a través de patents.

123rfLimited©fotokostic

Jan Plagge, President d’IFOAM Organics Europe, afirma: “Eximir a uns certs NGT de l’avaluació de riscos, la traçabilitat i l’etiquetatge és un pas enrere per a la bioseguretat i la informació al consumidor, i és poc probable que aportació algun benefici per a la sostenibilitat. Més aviat, aquesta proposta és un enorme accelerador d’un lucratiu model de negoci de la indústria biotecnològica i química. Sembla que, lamentablement, la Comissió Europea va seguir les enganyoses promeses de la indústria i els seus interessos comercials abans de tancar les perilloses llacunes en el marc dels drets de patent. Aquest és un mal dia per al model europeu d’un sector agrícola i ramader divers. Ara, el moviment ecològic demana al Consell i al Parlament que almenys mantinguin la traçabilitat dels NGT al llarg de tota la cadena de producció, una base legal per a les mesures que garanteixin la coexistència, així com la informació als consumidors.”

I afegeix: “Els consumidors volen saber com es produeixen els seus aliments, i esperen que la producció ecològica es faci sense enginyeria genètica. En termes de sostenibilitat, l’agricultura ecològica ha estat a l’avantguarda de la transició dels nostres sistemes agrícoles cap a pràctiques beneficioses per a la biodiversitat i la salut del planeta. Però l’èxit del nostre moviment depèn de la confiança dels consumidors, i la traçabilitat i l’etiquetatge de tots els OMG són essencials per a protegir el mercat ecològic i la reputació dels productes ecològics.”

Encara que la proposta prohibeix explícitament els NGT en la producció ecològica, no proporciona una base clara per a protegir la producció ecològica i sense OMG amb mesures de coexistència

IFOAM Organics Europe lamenta que la proposta sobre enginyeria genètica no doni suport a un enfocament de l’agricultura basat en proves i sistemàtic. Més aviat pretén sacrificar el principi de precaució per a donar pas a solucions tecnològiques amb beneficis no demostrats i possibles efectes i riscos no desitjats.

Encara que la proposta prohibeix explícitament els NGT en la producció ecològica -d’acord amb la postura del sector agroalimentari ecològic que els NGT no han d’utilitzar-se en la producció ecològica-, no proporciona una base clara per a protegir la producció ecològica i lliure de OMG amb mesures de coexistència, ni per a garantir una distribució justa de riscos i càrregues.

Marian Blom, Vicepresidenta de la Junta Directiva d’IFOAM Organics Europe i Cap de Projecte de Coneixement i Innovació en Bionext, ha declarat: “En termes d’informació al consumidor i de la seva llibertat d’elecció, la Comissió sembla haver decidit fer front a l’escepticisme dels ciutadans o bé erradicant l’etiquetatge del producte final per a les plantes NGT de Categoria 1, de manera que els consumidors no puguin saber si un producte conté OMG o no, o bé donant a la indústria la possibilitat d’afegir informació addicional voluntària per a les plantes NGT de Categoria 2. Aquesta falta d’etiquetatge i la dependència de declaracions opcionals disminuirà la transparència, permetrà la rentada verda i donarà lloc a una major competència deslleial. Aquesta falta d’etiquetatge i la dependència de declaracions opcionals disminuirà la transparència, permetrà la rentada verda i confondrà encara més als consumidors.”

Dora Drexler, Vicepresidenta de la Junta Directiva d’IFOAM Organics Europe i Directora General de l’Institut de Recerca Hongarès d’Agricultura Ecològica (ÖMKI), adverteix: “Aquesta proposta sobre les NGT és una amenaça per al model europeu d’innovació en la millora genètica. Les NGT contribuiran a monopolitzar les patents sobre material genètic en mans d’unes poques empreses. Mentre la legislació de la UE no prohibeixi les patents sobre trets i recursos genètics que també poden obtenir-se mitjançant el fitomejoramiento tradicional, la traçabilitat és essencial per a protegir els obtentores i agricultors de les patents sobre llavors i salvaguardar la possibilitat d’un enfocament més sistèmic i veritablement sostenible de la fitomillora.”

El moviment ecològic demana als eurodiputats i als Estats membres que s’assegurin que els principis d’avaluació de riscos, traçabilitat i etiquetatge per al consumidor s’apliquen a tots els OMG

Bernard Lignon, membre de la Junta Directiva d’IFOAM Organics Europe i Cap del Projecte de Reglaments i Qualitat de Productes Ecològics en Synabio, afegeix: “La proposta de la Comissió sobre “Noves Tècniques Genòmiques” (NGTs) és un pas enrere en els ambiciosos objectius mediambientals d’Europa en el Pacte Verd Europeu, “De la Granja a la Taula” i les Estratègies de Biodiversitat de la UE. El procés que va conduir a la publicació d’aquesta proposta va estar guiat per promeses enganyoses i buides de la indústria sobre el “potencial” de sostenibilitat, a costa del principi de precaució, la bioseguretat i la informació transparent tant per als productors com per als consumidors.”

La proposta arriba pocs dies després que el moviment ecològic europeu adoptés una resolució per a mantenir l’agricultura ecològica lliure de OMG en favor d’un enfocament de la innovació basat en el sistema. En la seva resolució, el moviment reafirma la demanda de criadors, agricultors, processadors, certificadors, comerciants i minoristes ecològics de preservar la seva llibertat d’elecció per a romandre lliures d’OGM, inclosos els OGM derivats de les Noves Tècniques Genòmiques (NGT).

El moviment ecològic demana als eurodiputats i als Estats membres que s’assegurin que els principis d’avaluació de riscos, traçabilitat i etiquetatge per al consumidor s’apliquen a tots els OMG, inclosos els cultius derivats de l’edició genètica.

Detalls tècnics

En el cas de les “plantes NGT de categoria 1”, s’elimina la traçabilitat obligatòria al llarg de tota la cadena de producció i se substitueix per disposicions insuficients per a un registre públic i l’etiquetatge de llavors, que només proporcionen una transparència mínima a nivell de cria i cultiu. Amb això no s’aconsegueixen mesures reals de coexistència, que depenen de la traçabilitat obligatòria d’operador a operador fins al consumidor final.

Les disposicions de transparència per a aquests cultius farien recaure la càrrega econòmica i administrativa de garantir una producció sense OMG, inclosos la identificació, els controls i les proves addicionals, totalment en els operadors que no desitgin utilitzar-los, sense proporcionar la base adequada per a fer-ho.

Un altre motiu de preocupació és que, tant per a les plantes NGT de categoria 1 com per a les de categoria 2, es prohibeixen les excepcions nacionals, la qual cosa priva als Estats membres de la possibilitat de decidir què es conrea en el seu territori. Es tracta d’una contradicció sorprenent, especialment en el cas de les plantes NGT de categoria 2, en les quals els Estats membres estan obligats a adoptar mesures nacionals de coexistència.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juliol 2023