L’acupuntura i la medicina tradicional xinesa (MTC) estan en constant evolució i un exemple d’això és l’acutomomedicina, resultat de la integració de la MTC i la medicina moderna (MM), considerada una de les medicines del futur. Inventat pel Dr. 朱汉章 Zhu Hanzhang a la Xina als anys 70, aquest sistema mèdic utilitza una agulla anomenada “acutomo” (acus = agulla, tome = tallar; és a dir, agulla que talla), lleugerament més gruixuda que una agulla d’acupuntura (0.30-0.60 mm), per al tractament de malalties derivades de lesions cròniques en teixits tous.

acutomomedicina
123rfLimited©anamejia18

L’acutomo ha demostrat ser eficaç en el tractament de diverses afeccions que resulten d’aquestes lesions, com ara cicatrius retràctils, espasmes musculars i en especial fibrosi. Aquestes alteracions, extremadament freqüents al nostre medi, especialment en persones grans, sovint causen lesions microscòpiques, i solen ser el motiu principal de moltes malalties. A diferència de la medicina moderna, que té limitades opcions terapèutiques per a aquests processos fisiopatològics, l’acutomo ofereix resultats espectaculars a la clínica.

La tècnica aplicable a l’acutomo és simple. Un cop localitzat el teixit afectat, es busca assolir amb la punta de l’acutomo l’àrea afectada, per aplicar una o diverses de les cinc tècniques bàsiques disponibles. Aquestes tècniques inclouen la desfibrinació vertical tallant i no tallant, l’abatiment horitzontal, la desfibrinació en ventall i el picoteig. L’acutomo no es deixa a retenció. A més, un cop acabada la punció, es fan mobilitzacions d’estirament a l’estructura afectada per restaurar la longitud i elasticitat perdudes.

Aquest sistema mèdic utilitza una agulla anomenada “acutomo”, lleugerament més gruixuda que una agulla d’acupuntura

En general, els resultats de l’acutomomedicina són molt satisfactoris, com s’evidencia en la gran quantitat d’articles publicats a la Xina en els darrers 15 anys. S’ha demostrat la seva utilitat en prop de 200 patologies, destacant lesions articulars, compressions de congostos nerviosos (túnel del carp, radial cubital, tars, neurinoma de Morton, compressió de les arrels nervioses a nivell columna vertebral, etc.), lesions de fàscies, lligaments, músculs, etc. També és útil en el maneig de patologies estructurals i funcionals d’òrgans interns. Si el terapeuta en aquesta teràpia compta amb una sòlida formació acadèmica, els seus resultats es caracteritzen per ser resolutius, segurs, econòmics i fàcils d’aplicar. No requereix equip sofisticat, és ben tolerada pels pacients i no demana anestèsia.

Als països occidentals, l’acutomomedicina s’ha difós àmpliament, comptant amb professionals fiables i cursos especialitzats que asseguren un nivell de competència i seguretat en la seva aplicació. És essencial que professionals de la salut com fisioterapeutes, acupuntors, metges esportius i rehabilitadors incorporin aquesta teràpia a les seves eines terapèutiques, ja que per a molts pacients representa la darrera i única opció eficaç. A més, l’acutomomedicina presenta una gran compatibilitat amb altres mètodes terapèutics com el massatge an mo tuïna, l’acupuntura, la moxibustió, les ventoses i la fitoteràpia tradicional xinesa. En termes generals, té poques contraindicacions i és ben tolerada pels pacients.

En resum, l’acutomomedicina és una medicina prometedora del futur que combina els coneixements de la medicina tradicional xinesa i la medicina moderna. La seva eficàcia en el tractament de lesions cròniques en teixits tous i la seva fàcil aplicació la converteixen en una teràpia que han de considerar professionals de la salut i pacients a la recerca d’opcions terapèutiques efectives.

ESPAI PATROCINAT PER
Cofenat
La evidencia científica demuestra que las terapias naturales también curan

Autor: Dr. Roberto González González, Metge expert en Medicina Tradicional Xinesa i Acupuntura Humana

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juliol 2023