L’ésser humà té com a repte col· lectiu lluitar contra la vellesa, la malaltia i la mort. Ho fa des del principi dels temps. L’envelliment comença quan la màquina orgànica que ens constitueix comença a deteriorar-se i fallar. Les nostres cèl·lules, òrgans i sistemes envelleixen, es deterioren i deixen de funcionar provocant errors en cadena que van accelerant el procés de deteriorament físic, psíquic i orgànic, que anomenem vellesa.

Polifenols
123rfLimited©microgen. Jugar a escacs, activitat de rehabilitació cognitiva

Però no ha d’ocórrer sempre de la mateixa manera i a la mateixa velocitat per a tothom. El que s’ha comprovat és que podem guanyar-li anys a la vida treballant des del nostre interior, aconseguint que el deteriorament s’alenteixi o fins i tot s’aturi. Un dels aspectes fonamentals que hem de considerar a l’hora de vèncer el rellotge biològic és cuidar la nostra alimentació. Una mala alimentació fa que les nostres cèl·lules es danyin, emmalalteixin, i en conseqüència el nostre organisme es deteriori. El resultat d’una mala alimentació és un envelliment accelerat. Però aquest procés és del tot reversible. La investigació científica destaca la capacitat dels polifenols per protegir l’organisme contra els trastorns associats amb l’edat a través de la seva capacitat de protegir a les cèl·lules de l’estrès oxidatiu i d’activar el gen antienvelliment. Els polifenols a dosis altes actuen com antioxidants i antiinflamatoris ajudant a allargar la vida.

Els polifenols de les fruites i verdures són molt importants en retardar l’aparició de les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer i el Parkinson

Són tan abundants en la natura que estan en la gran majoria dels aliments vegetals. Trobem polifenols en fruites, verdures, nous i baies, llavors, en les flors i en l’escorça de plantes. Les fonts dietètiques de subministrament de polifenols són variades, diverses i abundants. Trobem flavonoides en llegums com llenties, pèsols i soja, quercetina i miricetina en tomàquet, ceba, alls i pebrots, flavanones en fruites cítriques, antocianidines en baies i cireres. En el cacau, vi negre, cervesa i oli d’oliva trobem polifenols antioxidants de diferents tipus com tanins, galocatequines i resveratrol. Fruites i verdures de color vermell i morat són font abundant de quercetina, kanferol i hesperetina, com la remolatxa, albergínia, raïm, maduixes, gerds i nabius, i l’àcid elàgic està en les magranes. El cafè és molt ric en àcids fenòlics com l’àcid cafeic, àcid ferúlic i àcid p-cumàric.

Com més polifenols consumim millor protegim la nostra salut. Consumir polifenols redueix el risc de patir malalties com la diabetis tipus 2, el càncer, les malalties cardiovasculars, les malalties pulmonars, les malalties neuro-degeneratives, i l’osteoporosi. Les catequines del te i altres polifenols han demostrat el seu potencial antidiabètic. Els polifenols poden oferir protecció contra el càncer d’estómac, còlon, fetge, pulmó i mama. El resveratrol i la quercetina estan sent estudiades pels seus efectes protectors contra el càncer i per les seves propietats antienvelliment. El consum d’una dieta abundant en polifenols redueix la incidència de malalties cardiovasculars ja que inhibeixen l’oxidació del colesterol LDL. Els polifenols de les fruites i verdures són molt importants en retardar l’aparició de les malalties neuro-degeneratives com l’Alzheimer i la malaltia de Parkinson.

A diferència dels fàrmacs i productes de síntesi usats per frenar els processos degeneratius i d’envelliment, els polifenols no presenten cap efecte advers. Per ser part integrant i natural dels aliments vegetals els podem consumir en grans quantitats sense cap risc per a la nostra salut.

ESPAI PATROCINAT PER
Cofenat
La evidencia científica demuestra que las terapias naturales también curan

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2023