Amb un gran èxit de participació ha finalitzat la XVII edició del Congrés Europeu de la producció ecològica (European Organic Congress), organitzat per IFOAM Organics Europe i Ecovalia, entre els dies 26 i 28 de setembre a Còrdova, coincidint amb la Presidència Espanyola del Consell de la Unió Europea.

Congrés Europeu de la producció ecològica
©IFOAM Organics Europe. Sessió “Relleu generacional en empreses ecològiques”

XVII edició del Congrés Europeu de la producció ecològica (EOC 2023)

El Congrés ha comptat amb el suport institucional del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern d’Espanya; la Conselleria d’Agricultura, Pesca, Aigua i Desenvolupament Rural d’Andalusia, de la Diputació de Còrdova, entre altres col·laboradors privats. La localització, un valor afegit.

La ciutat de Còrdova, en la comunitat andalusa, ha estat l’enclavament triat per una organització de l’esdeveniment excel·lent, que ha cuidat els detalls i ha mostrat la seva eficàcia en els diferents aspectes que marquen la diferència, aconseguint complir amb els “tempos” i, al mateix temps, sense pressionar als participants, que han convertit el pati del Palau de Congressos en una àgora de debat en el qual s’han comentat els temes presentats per les meses del Congrés mentre es restauraven les energies amb productes d’Espanya triats amb cura i ben presentats.

Han estat més de 350 els congressistes provinents de 24 països. Congressistes de la Unió Europea, els Estats Units, Iberoamèrica i Àfrica representant totes les baules de la cadena agroalimentària ecològica: producció, indústria, comercialització, certificació, consum, recerca, serveis i premsa especialitzada.

Les exposicions dels més de 50 ponents s’han centrat en presentar i valorar els reptes als quals s’enfronta la producció ecològica

Amb l’horitzó en el cada vegada més pròxim 2030, les exposicions dels més de 50 ponents s’han centrat en presentar i valorar els reptes als quals s’enfronta la producció ecològica. S’han tractat temes com les noves polítiques europees en matèria mediambiental, com es pot influir en la legislació; la comercialització i les seves derivades; els mercats exteriors amb necessitats singulars; la contribució de l’agricultura ecològica en el segrest de carboni i la seva relació amb el canvi climàtic i la necessària promoció dels productes ecològics a través de la difusió de coneixement. També s’ha vist com es revitalitza el sector amb el relleu generacional en empreses pioneres.

Una cosa important per a donar una embranzida al consum ecològic és la petició que un percentatge de la compra d’aliments per a hospitals, exèrcit, menjadors públics, etc., per part de l’administració, sigui en ecològic, ja que és un deure pendent el potenciar aquest sistema que respecta i beneficia sòls i aigua i acaba repercutint en el bé comú i en una considerable disminució dels costos que implica descontaminar l’aigua, o regenerar els sòls, per exemple.

En el Congrés tots estan d’acord a destacar el valor reconegut de l’Eurofulla, el segell europeu identificador de la veritable sostenibilitat enfront del greenwashing de nous segells i termes que poden diluir i confondre al productor i al consumidor; la necessitat de mantenir l’aposta política mediambiental fins i tot en temps convulsos i la millora de la informació a la població sobre els avantatges dels productes ecològics per a la seva salut i la del medi ambient i com reconèixer-los.

Congrés Europeu de la producció ecològica
©IFOAM Organics Europe. Sessió “Oportunitats i reptes per a un sistema agroalimentari sostenible”

Álvaro Barrera, President d’Ecovalia, ha destacat que “el Congrés de producció ecològica que hem celebrat a Còrdova ha estat tot un èxit. Hem posat damunt de la taula els principals temes que preocupen el sector i hem recollit l’anàlisi dels principals protagonistes, ponents d’un alt prestigi internacional. No hi ha marxa enrere en l’ambició ambiental i la producció ecològica és la solució. I no ho és de manera excloent, sota la fulla verda europea cabem tots, som un sector professional, innovador i responsable amb un objectiu en comú, per a la nostra alimentació i per a la producció agrària, un futur centrat en la producció ecològica, que és més necessària i útil que mai”.

Jan Plagge, President de IFOAM Organics Europe, ha afegit que “malgrat enfrontar-nos a vents en contra cada vegada més forts, en el moviment ecològic europeu tenim els objectius clars: volem deixar el planeta en bon estat per al futur i a les generacions esdevenidores. És clar que necessitem transformar el sistema com ja estan fent molts operadors ecològics. Menys pesticides, més biodiversitat, millors sòls i millor emmagatzematge de l’aigua. L’ecològic és part de la solució”.

En el Congrés tots estan d’acord a destacar el valor reconegut de l’Eurofulla, el segell europeu identificador de la veritable sostenibilitat enfront del greenwashing

Valoracions molt positives amb matisos per part dels assistents al Congrés

“Des de la comissió interamericana d’agricultura orgànica veiem molt positiva la relació que estem enfortint amb els països de la Unió Europea i especialment els de la Península Ibèrica, Espanya i Portugal, que són estats membres de la nostra comissió. Estar en aquesta 17 edició del Congrés i poder intercanviar idees i discutir sobre reptes, desafiaments i oportunitats, ens obre una finestra per a enfortir aquesta relació i tendir aquests ponts que tant ens interessen. Els reptes més urgents a tractar són, per exemple, les mesures addicionals que la UE ha imposat. Algunes de les matrius dels productes exportats per uns certs mercats sobre les quals no entenem en què es basen. Entenem que no hi ha un criteri definit. Estem prenent mesures de control als països per a detectar l’error i sobre aquest marge d’error hem d’actuar, però no amb mesures addicionals que poden significar grans costos als productors. Com, per exemple, que el 10% dels embarcaments tinguin una nova inspecció, traçabilitat, costos d’anàlisis de laboratori, entre altres”, apunta el President de CIAO, Rommel Betancourt. La CIAO representa al 16% de la producció mundial d’aliments ecològics.

“En el Congrés s’han evidenciat clarament quins són els eixos principals dels quals ens hem de preocupar en els pròxims mesos. Aquests són, primer, demanar que es reconegui políticament que l’agricultura ecològica és la màxima categoria quant a sostenibilitat. S’ha parlat del Pla d’Acció Europeu que té l’objectiu de 25% de la superfície agrària en ecològic per al 2030 en el conjunt de la Unió i destaquem que per a això és fonamental incentivar el consum. Això significa promoure el coneixement de l’agricultura ecològica i diners públics en quantitats importants per a donar a conèixer a la població els avantatges del producte ecològic. D’altra banda, en el camp dels perills, s’ha denunciat que les noves tècniques genòmiques, que està ara en discussió la seva legalització en aquest període de presidència espanyola, no són detectables i representen un perill gravíssim de contaminar l’agricultura ecològica”, afirma Joan Picazos, President de ASOBIO.

“Un Congrés molt interessant i necessari on estan representades les institucions i administracions públiques i els actors més rellevants del sector. És important perquè tots compartim la visió i la importància que té el desenvolupament i la major presència de la producció i del consum ecològic. Crec que la major necessitat està en la divergència entre el percentatge reeixit en producció ecològica fins avui i el baixíssim consum. Hem de poder focalitzar els esforços a elaborar el pla d’acció per a potenciar aquest consum que, al seu torn serà generador d’oferta de productes ecològics en el mercat. Ens consta que el motor pel qual una persona es decideix a passar a ecològic és la seva salut i la de la seva família i en segona instància per consciència mediambiental. Hem de ser capaços de posar de manifest, amb dades, i compartir informació de la importància que té per a la salut de les persones, posant èmfasis en això”, assenyala Sophie Pagnon, Responsable de Comunicació de Veritas.

Congrés Europeu de la producció ecològica
©IFOAM Organics Europe. Jan Plagge, President de IFOAM Organics Europe, i Álvaro Barrera, President d’Ecovalia, en l’acte de clausura

“Fins ara, poc abans d’acabar el Congrés, a mi em sembla bé, el Congrés és com un aparador del que pensa Europa, que a vegades no encaixa amb les nostres expectatives, però és el que hi ha. És important per a conèixer un ventall, com més ampli millor, de totes les opinions del que s’incuba a Europa, influint en la política agrària que seguim, perquè no oblidem que estem immersos en la política agrària europea. Com a productor, i parlant de la producció bàsica, que és el graó que toca al sòl, veig que està molt lluny del legislador, que està en la part més alta de la cadena. És possible que esdeveniments com aquest siguin útils per a facilitar el contacte i establir el camí de comunicació entre el legislador i el productor. La realitat és que el mercat no creix, el consumidor no consumeix. Tenim un problema, estem produint, però el consumidor no consumeix i els preus baixen per al productor, fins i tot pujant per al consumidor. Per tot això, està molt bé que hi hagi un espai de debat”, Vicente Faro, president del Consell d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV).

“Ha estat molt interessant el Congrés perquè una vegada més ha pogut reunir persones implicades en el sector, algunes amb molta experiència, també gent jove. És un sector actiu. Les sessions han tocat diversos temes, però han estat molt discursives, amb moltes exposicions, però poc debat. Sembla que és difícil organitzar actes en els quals el debat estigui en el centre. Els debats s’han donat principalment en els períodes entre sessions, en els cafès i en el menjar. Però, la idea que m’emporto és que el sector té reptes que afrontar. M’ha agradat la frase que expressa que l’agricultura ecològica té una certificació, té uns controls, uns estàndards europeus, que la Unió Europea els assumeix, i això hauria de ser primordial, essencial per a avançar cap a una transició agroecològica. Apareixeran moltes etiquetes, regenerativa, sostenible, etc. però tenint ja aquest marc, treballem en ell i potenciem-lo. Ha estat un plaer a més el venir al Congrés i trobar-me estudiants del màster que portem impartint 25 anys i pel qual han passat més de 700 estudiants de molts països, alguns avui en posicions rellevants del sector, treballant activament per a la transició agroecològica”, Francesc Xavier Sans, Doctor en Biologia i Director del Màster d’Agricultura Ecològica de la Universitat Autònoma de Barcelona des de 1999.

Autora: Montse Mulé, Editora.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2023