L’any 1994 es va comercialitzar el primer aliment transgènic. Es tractava d’un tomàquet del tipus Flavr Savr al qual se li va introduir un gen perquè aguantés madur més temps i se n’endarrerís la putrefacció. Les autoritats dels EUA el van aprovar i es va començar a vendre, però dos anys més tard es va retirar del mercat perquè la seva pell era tova, el sabor era estrany i va experimentar canvis en la composició.

Aliments transgènics
123rfLimited©carolinajc

Des d’aquesta primera prova, els aliments transgènics s’han estès. Actualment, hi ha blat de moro, soja, arròs, i molts altres aliments que poden omplir la nostra cistella de la compra sense que ens n’adonem. Però durant tots aquests anys, la controvèrsia al voltant dels aliments genèticament modificats ha generat preocupació sobre com afecten la nostra salut

Què són els aliments transgènics?

egons la directiva de la Unió Europea, un aliment transgènic és “un organisme el material genètic del qual ha estat alterat d’una manera que no es dona a la natura”. Per tant, se li apliquen alteracions genètiques artificials en un laboratori per aconseguir més producció, resistència a alguna plaga, millorar-ne el sabor, entre altres característiques.

Els transgènics són segurs?

Se sap que els transgènics poden tenir efectes negatius per al medi ambient i alterar el cicle natural dels cultius, a més d’afectar la salut de les persones. De fet, un informe d’Ecologistes en acció assenyala que les plantes compten amb mecanismes naturals de defensa, com ara la producció de toxines que les protegeixen contra certes malalties i herbívors. Per tant, la manipulació genètica podria augmentar la producció d’aquestes substàncies tòxiques, portar-les a ser presents al fruit o a parts de la planta on abans no es produïen, o fins i tot donar lloc a l’aparició de nous compostos perjudicials per a la salut.

Actualment, hi ha blat de moro, soja, arròs, i molts altres aliments transgènics que poden omplir la nostra cistella de la compra sense que ens n’adonem

Malauradament, encara que a Europa siguem molt estrictes amb els cultius transgènics, no vol dir que no es puguin comercialitzar. Per tant, a molts establiments on es fa la compra de forma habitual es poden comprar molts productes que contenen aliments modificats genèticament.

Segons el mateix informe d’Ecologistes en acció, les al·lèrgies degudes al consum d’aliments modificats artificialment poden portar anys i fins i tot dècades a ser detectades, cosa que dificulta la identificació de la substància al·lergènica. Fins a l’any 2004, a la Unió Europea, les normes d’etiquetatge inadequades han obstaculitzat el seguiment dels efectes dels organismes genèticament modificats (OMG) a la salut. Mentrestant, als Estats Units, la manca d’informació completa al consumidor dificultaria la possibilitat de verificar possibles propietats al·lergògenes en els aliments transgènics.

Aliments transgènics
123rfLimited©vectorlab

Perquè pugueu detectar-los o perquè us qüestioneu si la totalitat de la vostra cistella de la compra hauria de ser ecològica, aquí us deixem una llista dels aliments genèticament modificats més comuns.

Quins són els aliments transgènics que se solen comprar habitualment?

Blat de moro: Estats Units és el rei del blat de moro transgènic, concretament més del 85% del cultiu anual. De fet, el blat de moro és el cultiu modificat genèticament més estès al món. Es va desenvolupar i s’ha expandit gràcies a la resistència a les plagues d’insectes i a la resistència a certs herbicides, concretament el glifosat. Aquest blat de moro permet aplicar productes químics per controlar les males herbes sense malmetre el cultiu. Entren a la nostra cistella de la compra a partir de molts aliments que contenen aquest cereal, per exemple, als cereals de l’esmorzar, a les galetes, coquetes i molt més.

Per seguretat alimentària, evita comprar-los i consumeix ecològic

Soja: L’objectiu de crear i cultivar aquest cultiu modificat genèticament és el mateix que el del blat de moro. Es perseguia aconseguir una soja resistent a insectes i herbicides per augmentar-ne la producció i disminuir costos. A més, també s’ha modificat genèticament perquè contingui més àcid oleic, un àcid gras beneficiós per a la salut present també a l’oli d’oliva. Pot arribar a la nostra cistella de la compra a través de tofu, salsa de soja o beguda vegetal de soja, no ecològiques.

Tomàquet: El tomàquet és un dels fruits més consumits a tot el món. Espanya és un dels productors més grans d’Europa, però la Unió Europea no aprova ni autoritza el cultiu de tomàquet transgènic. No obstant això, als Estats Units i molts altres països sí que es conreen varietats modificades per augmentar la producció, la seva resistència a les plagues i al procés de transport i emmagatzematge. Acaba a la nostra cistella de la compra a través de salses o altres productes envasats fabricats amb tomàquets importats des de països on la legislació sobre els transgènics és molt més permissiva.

Patata: La patata és un altre aliment altament demandat a tot el món, per això, s’ha buscat la manera d’aconseguir varietats molt més resistents a plagues i poder augmentar la producció per abastir la creixent població mundial. Per exemple, s’han creat varietats de patates transgèniques resistents al virus de l’enrotllament de la fulla, malaltia que afecta greument els cultius de patata.

Per seguretat alimentària, evita comprar-los i consumeix ecològic.

Autora: Neus Palou, Periodista especialitzada en medi ambient.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2023