Per Nadal, regalar Comerç Just li senta bé a tot al món, aquest és el lema amb el qual les organitzacions de Comerç Just volen destacar la importància que les compres de regals i d’alimentació garanteixin els drets laborals i humans, i evitin la deterioració mediambiental. Amb l’etiqueta #RegalaComercioJusto, a través de les xarxes socials, animen a la ciutadania a visitar les botigues de Comerç Just distribuïdes en totes les comunitats autònomes, o les seves botigues online.

Pobresa, condicions de treball abusives, explotació infantil o greu impacte mig ambiental són algunes de les problemàtiques que s’amaguen darrere d’articles de moda, complements, joguines o productes d’alimentació. En el cas del tèxtil, cap marca de roba important pot demostrar que les treballadores dels seus tallers a Àsia, Àfrica, Amèrica Central o Europa de l’Est perceben un pagament suficient per a sortir de la pobresa (segons Campanya Roba Neta). A més, la indústria tèxtil és la segona més contaminant després del petroli.

Enfront d’això, les treballadores i treballadors de Comerç Just compten amb condicions laborals dignes. Per exemple, en la fabricació d’un pol de cotó cobren 1,96 euros, enfront dels 0,14 euros del sector convencional (és a dir, fins a 13 vegades més). En el cas de les cistelles de jute o de fulla de palmera, les més de 10.000 artesanes que les fabriquen en Bangladés, en l’organització de Comerç Just Base reben un salari de 10.000 takas (uns 55 euros), que assegura les necessitats bàsiques i suposa el doble del salari basi en el país, segons l’informe El Comerç Just i l’erradicació de la pobresa.

El Comerç Just va néixer en els anys 60 i avui és un model comercial present en més de 70 països, que garanteix els drets laborals i humans, prohibeix l’explotació infantil, promou l’apoderament de les dones i la igualtat de gènere, i les seves tècniques de producció són ecològiques.

A les botigues físiques i online de Comerç Just es poden trobar productes d’alimentació, entre ells, dolços nadalencs com bombons, torró o panettone. A més, hi ha roba, complements, bijuteria, joguines, cosmètica natural o decoració. A Espanya en 2022 les vendes de Comerç Just van superar els 146 milions d’euros.

La campanya Per Nadal, regalar Comerç Just li senta bé a tot al món compta amb finançament de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament.

Més informació a www.comerciojusto.org

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2023