Hi ha una relació entre alimentació i salut, ja ho va dir Hipòcrates al S. V a J.C. “Que el teu aliment sigui la teva medicina i que la teva medicina sigui el teu aliment”. I podem afegir, que a més del que mengem, també importa el que assimilem i eliminem. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala que l’alimentació té una gran influència tant positiva com negativa sobre la salut.

alimentació ecològica salut
©Bio Eco Actual

Uns hàbits alimentaris dolents són un dels factors que contribueixen a augmentar el risc d’aparició i desenvolupament de patologies com és el cas de les malalties cardiovasculars, l’obesitat i els càncers, entre moltes altres.

Un dels avantatges dels productes ecològics és que per a la seva producció no es fan servir pesticides ni fertilitzants sintètics. Això influeix en la nostra salut i la protecció del medi ambient.

S’han realitzat diversos estudis per demostrar els beneficis de l’alimentació ecològica sobre la salut. Són tantes les variables que cal tenir en compte que és difícil trobar una resposta uniforme. En general, les persones que porten una alimentació ecològica solen interessar-se més per la seva salut i la complementen amb un estil de vida saludable, però el fet de consumir productes biològics no protegeix “per si mateix” contra les malalties.

Assenyalem a continuació alguns dels darrers estudis que mostren els avantatges per a la salut de l’alimentació ecològica. Un estudi molt ampli que mostra els beneficis de l’alimentació ecològica, es va publicar en una revista prestigiosa i relaciona una alta ingesta d’aliments bio amb una disminució del risc de càncer de mama en dones postmenopàusiques. Una de les possibles explicacions que troben els investigadors a aquesta disminució del risc, podria ser que els aliments ecològics no utilitzen pesticides ni fertilitzants sintètics, ni molts dels additius utilitzats en els productes no ecològics i alguns dels pesticides estan classificats com a “probablement carcinogènics”. La majoria de la població està exposada al consum de pesticides en la seva alimentació i la concentració d’ells en orina és més gran que la trobada en els què consumeixen productes ecològics. Els pesticides, a més de contaminar l’aliment, també contaminen l’ambient.

A l’estudi esmentat, els aliments ecològics no tan sols sembla que prevenen el càncer, sinó que també ressalten que com més gran és el consum d’aliments ecològics, menor és el risc de patir l’anomenada “síndrome metabòlica” (resistència a la insulina).

alimentació ecològica salut
©Bio Eco Actual

Alguns dels beneficis principals de l’alimentació ecològica per a la salut són:

Menys tòxics i menys additius: l’alimentació ecològica eludeix l’ús de pesticides i fertilitzants químics a l’agricultura i als productes animals com la llet o la carn s’evita l’ús d’antibiòtics i es busca un tractament tan natural com sigui possible en tot el procés. Es frena l’ús d’additius sintètics com ara colorants, conservants i saboritzants artificials. Algunes investigacions mostren que els cultius ecològics presenten nivells inferiors de metalls pesants tòxics, com el cadmi, el plom i el mercuri entre d’altres.

Més nutrients: els aliments ecològics semblen contenir més nutrients que els aliments convencionals, ja que els pagesos ecològics utilitzen pràctiques que fomenten la fertilitat del sòl. Determinar si contenen més nutrients en general és difícil perquè el contingut nutricional de cada mostra d’un aliment no depèn només de si s’han fet servir els mètodes de producció ecològica, sinó de molts altres factors com: el moment de la collita, la composició de la terra o el clima. Els aliments ecològics solen contenir una proporció més baixa d’aigua, per això els nutrients estan més concentrats i, en no recórrer als pesticides, les plantes incrementen la producció d’antioxidants, com; vitamines C i E, o pigments amb polifenols (antocianines) que els serveixen per defensar-se de les plagues.

Més sabor i millor conservació: els aliments ecològics solen tenir un sabor més intens i autèntic que els aliments convencionals, per exemple, les pomes i els tomàquets ecològics tenen més sabor que els seus corresponents cultivats de forma convencional i duren més.

El principal inconvenient de l’alimentació ecològica és el preu. En cas que no poguéssim realitzar tota la compra amb segell ecològic, podem intentar prescindir dels aliments que solen estar més contaminats amb pesticides, com són: els tomàquets i els pebrots seguits pels espinacs, les mongetes tendres i les carxofes. De les fruites, les que contenen més pesticides són: les maduixes, les pomes i el raïm i entre els cereals s’han trobat residus de diversos plaguicides amb efecte hormonal, a l’arròs, el blat, el blat de moro i la civada.

No oblidem que l’alimentació ecològica per si sola no és suficient, sempre s’ha d’acompanyar amb un estil de vida saludable que inclogui una dieta sana i equilibrada, rica en fibra, amb baix contingut de greix i sucre, acompanyada d’exercici o activitat física diària, a més d’un son reparador i control de l’estrès. La salut comença per cuidar-se un mateix!

*La informació continguda en aquesta pàgina té caràcter divulgatiu i no pretén substituir el consell mèdic. Davant de qualsevol dubte, consulteu amb un professional de la salut.

Autora: Dra. Marta Castells, Farmacèutica

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2024