Els sistemes alimentaris són al centre dels actuals canvis a nivell ambiental i social. Es demostra una vegada més la interdependència entre la societat i la naturalesa, les debilitats d’una es reflecteixen a l’altra i afecten el subministrament d’aliments. Hem d’afrontar solucions avui a la nostra alimentació de demà. Hem de treballar per assegurar un futur laboral just als productors i un sector agrícola productiu sostenible i rendible. Al cor del canvi hi ha el fet de lluitar contra la pobresa i la desigualtat.

model d'alimentació sostenible

La nostra feina com a Certificació de Comerç Just de les cadenes d’aprovisionament d’aliments busca treballar per aconseguir una alimentació sostenible per a les persones i el planeta. Vivim un moment de canvi on tots els actors intervinents a les cadenes d’aprovisionament busquem reconstruir les relacions comercials per assegurar un futur just. No és possible afrontar el futur si no treballem tots plegats promovent aliances que permetin respondre als riscos globals.

Les noves legislacions, com la Directiva de Diligència Deguda de Sostenibilitat Corporativa, el Reglament de Desforestació, l’apoderament dels consumidors per a la transició ecològica o la Llei Consum, afecten de manera directa i indirecta tota la societat: des de la producció, la transformació o el consum.

Aquest nou marc de treball ens exigeix canvis en la nostra manera de treballar, des d’adaptar els nostres Estàndards a enfortir la capacitació de les xarxes productores i empleats.

«No és possible afrontar el futur si no treballem tots plegats promovent aliances que permetin respondre als riscos globals»

Fairtrade, com a certificació de comerç just que treballa amb tota la cadena d’aprovisionament, té com a objectiu conscienciar i implicar tothom d’una manera que beneficiï les persones i el planeta. Treballem mà amb mà amb els diferents agents en un projecte comú de justícia social que preservi els nostres recursos i asseguri la sostenibilitat de les generacions futures. Només treballant de manera conjunta podrem garantir una economia global equitativa. Ja no existeix el Sud Global o el Nord Global, tots formem part d’una mateixa societat amb unes mateixes necessitats de fer front a la crisi climàtica, preservar la biodiversitat i aconseguir el benestar de les persones.

Des de la Certificació Fairtrade apostem per relacions justes a la cadena agroalimentària, el foment d’una producció sostenible i la promoció del consum responsable. Transformar els sistemes alimentaris és un deure de tothom i per a tothom.

Des de Fairtrade creiem que el canvi dels sistemes alimentaris té el potencial de crear prosperitat, començant per garantir la feina de qualitat i continuant per l’aplicació de bones pràctiques comercials sostenibles. Garantir una ocupació de qualitat ha d’assegurar salaris justos i dignes. Salaris i ingressos que permetin als productors guanyar el que necessiten per viure. Al centre del moviment de Comerç Just hi ha el fet d’aconseguir una nova forma de produir, fabricar i consumir.

Junts hem de posar en marxa pràctiques alimentàries sostenibles per tal de millorar els beneficis socials i ambientals.

Els sistemes alimentaris ofereixen l’oportunitat de promoure relacions més justes que ajudin a eradicar la causa fonamental de la desigualtat: la pobresa.

Al centre dels sistemes alimentaris no es troben les matèries primeres o productes, sinó les persones. És fonamental que promovem sistemes alimentaris justos, saludables, sostenibles i resilients. Aconseguir models d’alimentació sostenible és gairebé un dret.

Autor: Álvaro Goicoechea, director de Fairtrade Ibérica

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2024