Logo Torres

És una iniciativa pionera d’enoturisme a Europa, orientada a minimitzar l’impacte ambiental.

S’emmarca en el programa de sostenibilitat Torres & Earth, la inversió del qual ja supera els 10 milions d’euros des del 2007.

Bodegues Torres estrena el primer tren elèctric-solar utilitzat a Europa per a visites d’enoturisme, que permet reduir en un 50% les emissions de CO2 en comparació amb les que genera el tren de motor dièsel utilitzat habitualment al seu Centre de Visites de Pacs del Penedès. Aquesta iniciativa, pionera i innovadora, s’emmarca en el programa mediambiental Torres & Earth, que la companyia va posar en marxa el 2007 per contribuir a mitigar els efectes del canvi climàtic i en el que ja ha invertit més de 10 milions d’euros.

Centro-de-Visitas-Foto2-300ppp

El nou tren turístic del Centre de Visites de Bodegues Torres té una longitud de 18 metres i capacitat per a 72 passatgers, i incorpora 15 panells solars d’alt rendiment que generen entre 6 i 14 kw/h al dia segons l’època de l’any, aportant entre el 8 i el 10% de l’energia necessària per al funcionament del tren. La resta de la càrrega es realitza per captació de xarxa. Fabricat per la companyia holandesa SOIOS i constituït per una màquina i tres vagons, té autonomia suficient per realitzar sis voltes completes al circuit del Centre de Visites de Pacs del Penedès, que rep anualment més de 130.000 visitants procedents, principalment, d’Espanya, Rússia, França, Alemanya, EEUU, Regne Unit, Suècia i Finlàndia.

L’adquisició d’aquest vehicle respectuós amb el medi ambient respon al ferm compromís de Bodegues Torres de reduir els gasos d’efecte hivernacle, un dels principals pilars del programa mediambiental Torres & Earth amb el que la companyia s’ha proposat disminuir les emissions de CO2 per ampolla en un 30% l’any 2020 respecte al 2008.

Tren-electrico 2El programa cobreix projectes relacionats amb les energies renovables, l’optimització de l’ús de l’aigua, l’eco-eficiència del transport i mesures d’adaptació a les vinyes, a més de la reducció de CO2. Destaquen especialment aquells projectes destinats a reduir el consum d’energia: aïllament dels dipòsits d’acer; construcció de magatzems subterranis; incorporació de sistemes d’eficiència energètica en els nous edificis; i la posada en marxa d’una caldera de biomassa per cremar els sarments, la més gran que s’utilitza actualment en un celler espanyol, que redueix un 10% el consum d’electricitat i un 95% el de gas. A més, la companyia està substituint els cotxes dièsel utilitzats pels seus col·laboradors i ja disposa d’una flota de 50 vehicles híbrids.

Tren-electrico 1Pel que fa al foment de les energies renovables, cal destacar la instal·lació d’un parc fotovoltaic de 12.000 m2 sobre terrat a Pacs del Penedès, que produeix el 10% de l’energia requerida al celler, i la utilització de panells solars per generar l’aigua calenta en la línia d’embotellats, cobrint el 50% de les seves necessitats.

Bodegues Torres és també un dels impulsors de Wineries for Climate Protection (www.wineriesforclimateprotection.com), una iniciativa de la Federació Espanyola de Vi (FEV) que aglutina a més de 150 cellers adherits a la ‘Declaració de Barcelona’. Aquest manifest, elaborat el 2011, estableix l’objectiu de reduir un mínim del 20% les emissions de CO2 al 2020 i tres punts d’acció més. L’associació està treballant en l’última fase del procés d’homologació per a la certificació dels cellers.

Per a més informació sobre el programa Torres & Earth: www.torresearth.com

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here