Aquesta és, sense cap dubte, la via d’ascensió al Pedraforca més tranquil·la i més assequible de totes les que recorren el massís. La tartera de Gósol és més suau que la de Saldes i ofereix una progressió molt més estable i molt menys cansada. L’ascensió pel bosc del Serrat de la Tossa ens situa, en menys de tres hores, a la tartera, des d’on s’albira en tot moment el sender que puja fins als cims més alts del Pollegó Superior.

Fitxa tecnica pedraforca

pedraforca llarg

Descripció del recorregut
Des de Gósol, la pujada sol iniciar-se a partir d’un camí que trobem a la carretera que uneix Saldes amb Gósol, exactament entre l’hotel Cal Francesc i l’església. En aquest punt hi ha un rètol que indica el camí a seguir. També es pot prendre com a punt de partida l’oficina d’informació, al nucli urbà, i empalmar amb el camí de pujada uns metres més endavant.

Un cop abandonem la carretera, seguirem per una pista que puja gradualment fins al Cap de Sedis i el torrent de Rubinat. Creuarem el torrent i ens endinsarem al bosc, avançant pel Serrat de la Tossa guanyant altitud amb rapidesa. Un cop superem els últims metres dins del bosc arribarem a una zona de prats on se’ns obre el paisatge. El camí marcat segueix avançant cap a la tartera de Gósol, un enorme pedregar que es conserva en bastant millor estat que el del vessant de Saldes.

El sender avança sense pausa obrint-se pas entre les pedres i, un cop arribem a l’enforcadura, seguirem la ruta d’ascensió fins al cim del Pollegó Superior. Tota la ruta està ben senyalitzada amb marques de color blanc i groc però, en cas de boira, hem de tenir molt clar que pot ser perillós iniciar la grimpada cap al cim. El petit corriol que parteix de l’enforcadura cap a l’esquerra no presenta cap tipus de dificultat, només en cas de neu o gel pot resultar perillós en el seu tram final. El descens sol efectuar-se per la mateixa ruta de pujada, encara que una vegada situats a l’Enforcadura, podem baixar fins al Refugi Lluís Estasen tranquil·lament per la tartera de Saldes, més empinada que la de Gósol, però sense dificultat.

Si anem amb nens que no tenen molta experiència en muntanya, el millor serà tornar cap a Gósol, ja que la tartera de Saldes es pot fer una mica pesada. En cas de pernoctar al Refugi Lluís Estasen, podem realitzar en família una interessant travessa circular per tornar a Gósol a través de la Collada de les Ajagudes i les Set Fons.