A.N.D.A. 30/09/2014
Grups de defensa animal alerten: el macaco de Berberia en greu perill d’extinció.

Segons l’últim informe de WWF, Planeta Vivo, “en menys de dues generacions humanes la mida de les poblacions d’animals vertebrats s’ha reduït a la meitat”.

El macaco de Berberia, l’única espècie de primat al nord del Sàhara, ho té encara pitjor: en els últims 30 anys la població al Marroc i Algèria ha baixat espectacularment, de 23.000 a només 8.000 exemplars en l’actualitat; una impactant caiguda del 65%.

Un nou informe de l’investigador de la Universitat d’Utrecht Daan van Uhm, revela que aproximadament 200 macacos de Berbería, majoritàriament nadons, són capturats en estat salvatge al Marroc cada any per alimentar el comerç il·legal de mascotes a Europa i la indústria turística. La xifra per si sola està per sobre de la ràtio de reemplaçament de la població. Si la Unió Europea i el Marroc no prenen les mesures necessàries per posar fi al comerç il · legal, corre seriós perill d’extingir-se. L’informe també mostra que el comerç d’aquests exemplars està cada vegada més organitzat per bandes criminals internacionals. La corrupció entre els funcionaris marroquins i la manca de recursos també contribueixen al problema.

La UE pot tenir un paper fonamental en la conservació del macaco de Berberia mitjançant el reforç de la seva pròpia legislació, així com exercint influència sobre el Marroc perquè faci el mateix. Representants de AAP viatjaran a Brussel · les la setmana que ve per presentar les conclusions d’aquest informe davant autoritats de la UE, membres del Parlament Europeu i altres organitzacions del sector i aconseguir més suport per a noves mesures de protecció de l’espècie. David van Gennep, director de AAP, ha declarat: “Com bé mostra l’informe de WWF, la pèrdua de biodiversitat és un assumpte molt greu, i el tràfic il · legal de fauna salvatge una de les seves causes. A tots ens alarmen, i amb motiu, les notícies sobre la caça furtiva d’elefants, rinoceronts o goril·les, però el cert és que el macaco de Berberia és una espècie igual de singular i molt més propera. En el nostre centre de rescat portem dècades acollint aquests animals, però hem d’anar a l’arrel del problema. La inclusió de l’espècie en l’estratègia europea contra el tràfic il · legal seria un senyal molt potent i suposaria un enorme pas endavant per a la seva conservació”.

Comerç il·legal
L’investigador i criminòleg de la Universitat d’Utrecht (Països Baixos) Daan van Uhm, ha conclòs una investigació sobre el comerç il · legal del macaco de Berberia a petició de la Fundació AAP, membre de la Coalició per al Macaco de Berberia. El seu informe revela que aproximadament 200 macacos, majoritàriament nadons, són capturats en estat salvatge al Marroc cada any. Aquesta dramàtica xifra està ja per sobre de la taxa de reemplaçament de la població, fins i tot sense tenir en compte altres amenaces com la destrucció del seu hàbitat.

Les dades procedents de confiscacions i rescats indiquen que la majoria dels animals acaben en Europea com a mascotes domèstiques. A més, un nombre significatiu es queda al Marroc, on són explotats en la indústria turística com atrezzo per a fotos i espectacles. Ambdues situacions tenen com a conseqüència greus problemes de benestar per als animals i seriosos riscos per a la salut i la seguretat dels humans, com un possible brot de ràbia.

En els últims 30 anys la població d’aquesta espècie única de primat ha baixat dels 23.000 exemplars al Marroc i Algèria a uns 8.000 en l’actualitat. La població salvatge més nombrosa, que habita els boscos de cedre de l’Atles Mitjà marroquí, ha estat delmada: tan sols queden 5.000, fet que suposa un descens del 65% en tan sols tres dècades. Mentre que en el passat aquesta indústria funcionava principalment a través dels turistes de l’Europa occidental que es portaven a animals de tornada després de les seves vacances, la investigació de van Uhm mostra que en l’actualitat el comerç de macacos de Berbería és cada vegada més organitzat i sofisticat; involucra bandes criminals amb xarxes internacionals i connexions amb altres activitats il·legals com el tràfic de drogues i falsificacions.

Legislació i aplicació
La Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN) va incloure al macaco de Berberia en la seva Llista Vermella d’espècies amenaçades, en la categoria de “en perill”, el 2008. L’espècie està també inclosa en l’Apèndix II de la Convenció Internacional sobre Comerç d’Espècies Amenaçades (CITES), el que significa que el comerç internacional ha de ser controlat per evitar una utilització incompatible amb la supervivència de l’espècie. També està protegida per la legislació nacional al Marroc i Algèria, i la seva importació a la UE està prohibida. No obstant això, el tràfic de macacos de Berbería segueix descontrolat i la magnitud del problema és de tal calibre que les mesures de control de fronteres en els estats del Sud d’Europa no n’hi ha prou, per si mateixes, en la resolució del problema. Es fa necessari imposar mesures més estrictes i desenvolupar estratègies paral · leles que contribueixin a la seva conservació.

L’aplicació de la legislació existent és insuficient, tant al Marroc com a Europa, en part a causa d’un dèficit d’atenció i recursos per a aquesta espècie emblemàtica. Segons la recent investigació, al Marroc hi ha indicis de negligència, però també de franca corrupció entre les autoritats: “Els funcionaris de duanes podrien ser subornats amb entre 200 i 500 dirhams (entre 20 i 50 euros) i el procés de contraban pot continuar” . Quan les organitzacions que treballen sobre el terreny donen la veu d’alarma sobre els furtius, sovint són ignorades.

Sensibilització
Tant a Europa com al Marroc hi ha limitada informació sobre la desesperada situació del macaco de Berberia i la il·legalitat del seu comerç. Fa tot just una setmana AAP Primadomus, el centre de rescat de AAP a Villena (Alacant), va rebre un macaco de 3 anys el propietari va decidir abandonar al saber que la tinença d’aquest animal era il · legal. AAP, en col · laboració amb les altres organitzacions de la Coalició per al Macaco de Berberia, continua treballant en aquest aspecte del problema mitjançant campanyes de sensibilització orientades als viatgers al Marroc i l’increment de la cooperació amb les autoritats espanyoles, entre d’altres accions.