Logo Vinum Nature Vinos Ecológicos Barcelona

ESPAI PATROCINAT PER: Vinum Nature, Organic Wine Fairs & Guides 

Fent una mica d’història i abans d’introduir el vi biodinàmic val la pena destacar breument que l’origen de l’Agricultura Biodinàmica es troba en els desenvolupaments del filòsof austríac Rudolf Steiner (1861-1925). Aquest postula i fonamenta un mètode pseudocientífic que incorpora elements com l’espiritualitat de l’individu i la seva relació amb l’univers per aplicar després a tan diferents disciplines com són l’agricultura, la medicina o l’educació.

No exempta de controvèrsia i crítica des de la bancada de la indústria agroalimentària convencional, l’agricultura biodinàmica s’obre pas perquè tracta d’explicar i millorar la qualitat vital dels aliments més enllà d’una perspectiva organolèptica, nutritiva i energètica d’aquests.

Prenent com a base la viticultura ecològica es planteja un cultiu com un entorn productiu basat en un equilibri entre l’agricultor, els animals de granja i el cosmos. A través del seu propi calendari agrícola, la biodinàmica determina quin cicle o conjunció electromagnètica dels planetes més propers a la Terra, inclosa la posició de la Lluna, és més beneficiós per a la vinya o el processament del most. Directrius i tasques que empren el viticultor i l’enòleg amb l’objecte d’elaborar els seus vins al compàs de la millor energia i acompanyant la natura per a la seva millor expressió.

ECO VINIM CELLER RECAREDOLa biodinàmica utilitza preparats per a la fertilització de la terra formats per adobs animals i plantes capaces de millorar les propietats del sòl i la biota del cultiu. Altres preparats dosifiquen elements minerals a les plantes com el quars per equilibrar el seu metabolisme.

Sense sotmetre a judici aquests plantejaments o mètodes, cal observar de prop els seus resultats, alguns obtinguts per rigorosos treballs d’experimentació que estan realitzant els cellers del nostre país. La millor fertilització natural de la terra, la potenciació de la biodiversitat al voltant del cultiu i l’obtenció de plantes o ceps més sanes i resistents a les malalties són també objectius de la seva aplicació.

Cal dir que ara per ara hi ha molt pocs elaboradors de vins biodinàmics i molt menys els certificats de manera oficial per DEMETER (organisme que té al nostre país la marca biodinàmica, la garantia de certificació i la divulgació de la seva normativa oficial).

Serà bo posar atenció als mètodes analítics desenvolupats per observar la implementació i qualitat biodinàmica dels mostos i vins per tal de guiar i apreciar la seva efectivitat més enllà dels aspectes organolèptics o fisicoquímics (ex. Cristal·litzacions sensibles).

En qualsevol cas cada vegada més sommeliers, viticultors i consumidors comencen a apreciar en la biodinàmica certa qualitat vital del vi, oferint experiències més agradables en moments determinats. Res millor que prendre un vi biodinàmic per comprovar-ho. Davant d’una muntanya, un bosc, un arbre o una persona, de vegades som capaços de percebre bellesa, energia o cert equilibri. Per què no en un vi?

Valorant tots aquells cellers que han emprès aquest complex camí cap a la biodinàmica, aquí teniu una llista dels que ostenten el certificat DEMETER: Bodegues Pinord, Can Credo / Recaredo, Domini de Punctum, Joan d’Anguera, Son Dagueta, Parra Jiménez, La Gravera, Pares Baltà, Castell D’Age.