Ja estem al desembre i el sol es comença a veure cada vegada menys. A més en anar-se el sol se’ns en va la calor, amb ell també se’ns en va la font principal de vitamina D. La funció més destacada d’aquesta vitamina és la d’ajudar al cos a absorbir el calci i, per tant, a tenir una bona salut òssia.

vitamin d

És fàcil obtenir vitamina D?

Hi ha molt pocs aliments que continguin quantitats significatives de vitamina D. Per sort, el nostre organisme està dissenyat de tal manera que, quan la nostra pell s’exposa el temps suficient als raigs ultraviolats (UV) del sol, el nostre cos és capaç de sintetitzar tota la vitamina D que necessitem.

Només hi ha un inconvenient, que no és tan senzill produir-la de forma correcta, principalment per quatre motius:

– Per l’exposició solar (menys temps, major dificultat)
– Per la intensitat del sol a les estacions fredes (menys intensitat, major dificultat)
– Per la distància a la qual ens trobem de l’equador (a major distància, major dificultat)
– Pel bloqueig dels raigs UV (ús de cremes solars, exposició al sol a través de vidres o plàstics, etc.)

En defInitiva, el problema es deu als canvis d’hàbits que hem experimentat al llarg de la història.

A quins canvis d’hàbits ens referim?

Des dels nostres orígens, sempre hem viscut en la part equatorial del planeta on el sol està present durant tot l’any i on no existeixen les estacions fredes. A més, antigament passàvem la major part del temps mig despullats a l’exterior, de manera que estàvem en contacte amb el sol durant gairebé tot el dia.

En l’actualitat, la majoria de les persones vivim d’una manera oposada: anem vestits, passem la major part d

el dia en espais tancats i vivim en zones molt apartades de la línia equatorial. Fins i tot quan fem exercici, la major part del temps el fem a l’interior d’un gimnàs.

Tots aquests canvis són els que han fet que comencem a tenir problemes a l’hora de produir la vitamina D per la qual cosa, a causa dels motius anteriorment esmentats, és molt probable que necessitem suplementar-nos amb aquesta vitamina durant els mesos més freds de l’any (o de menor incidència solar).

vitamina d cubitus

 

A més, hi ha estudis que mostren que moltes persones tenen nivells baixos de vitamina D en sang, sobretot aquelles de pell més fosca i les quals viuen en zones on no hi ha molt sol directe. De fet, la majoria dels espanyols no té bons nivells de vitamina D.

Quins tipus de vitamina D hi ha?

Hi ha dos tipus de suplements de vi

Vitamina D3 (cholecalciferol): normalment és d’origen animal i s’obté a partir de la llana d’ovella o de l’oli de peix. No obstant això, hi ha un suplement de vitamina D3 d’origen vegetal (obtingut del liquen).

Vitamina D2 (ergocalciferol): és d’origen vegetal i normalment s’obté de llevats.

Quin s’absorbeix millor?

L’evidència científica mostra que ambdós tipus de vitamina s’absorbeixen igual quan s’ingereixen en dosis baixes. No obstant això, els nivells en sang de vitamina D2 disminueixen més ràpidament quan es pren en megadosis.

Les recomanacions per a una persona que viu a la península són:

– De febrer a novembre prendre el sol del migdia durant 15-20 minuts. o complementar-se amb 1.000 IU de vitamina D diaris.

– De desembre a gener complementar-se amb 1.000 IU de vitamina D diaris.

Per tant, per a les recomanacions esmentades, la vitamina D2 sembla ser tan efectiva com la vitamina D3.

Més informació: www.dietistasvegetarianos.com/2013/11/la-vitamina-d

ESPAI PATROCINAT PER
 Suplementos Solgar

Autor: Jordi Galisteo, dietista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2020