IFOAM EU 06/04/2015
Agricultors ecològics demanen prohibir els transgènics.

IFOAM UE, al qual pertany la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica (SEAE), fa públic un nou informe que proporciona una visió general de les mesures nacionals de “coexistència” existents destinats a prevenir la contaminació per OMG, aprofitant l’entrada en vigor de la directiva que concedeix als estats membres el dret de prohibir el cultiu de transgènics al seu territori.

(Imatge: CC/Dennis Tang)

Eric Gall, Gerent de Polítiques d’IFOAM UE, va dir: “El nostre anàlisi jurídica demostra que la prohibició dels transgènics és la forma més efectiva de prevenir la contaminació per OMG i evitar costos addicionals per a la indústria alimentària, les autoritats públiques i el sector ecològic . Les anomenades mesures de “coexistència” són costoses, difícils de dissenyar i posar en pràctica i no són suficients per a la prevenció de la contaminació. Per tant, el sector de l’alimentació ecològica demana a tots els Estats membres prohibir el cultiu d’OMG en tot el seu territori”.

El nou informe IFOAM UE mostra que els Estats membres amb les mesures legals de “coexistència” més desenvolupades, en la majoria dels casos, han escollit amb el pas temps prohibir el cultiu d’OMG. D’altra banda, les mesures són clarament insuficients o simplement inexistents en molts països.

Alejandro Gill, Coordinador d’IFOAM EU de Política continuar: “L’exemple espanyol demostra clarament que el cultiu d’OMG posa en perill la viabilitat de la producció ecològica en els territoris en què es conreen. És molt lamentable que, en el cas que un Estat membre es nega a prohibir el cultiu d’OMG, la nova Directiva no imposa als estats membres posar en pràctica mesures de prevenció de la contaminació en el lloc, ni per desenvolupar un règim de responsabilitat efectiva per compensar les víctimes de la contaminació”.

mapa europa gmo ifoam

(Imatge: Mapa europeu: nivell de prohibició dels transgènics per països.)

“El sector ecològic és un dels sectors d’aliments només en creixement a la UE i el seu desenvolupament no s’ha de posar en perill amb autoritzacions irresponsables de la UE als OMG que només perjudicarà a l’agricultura europea”, ha conclòs E Gall. “La majoria dels Estats membres estan en contra de l’autorització d’OMG per a cultiu a Europa, i atès que els OGM poden viatjar a través de les fronteres nacionals, fins i tot els productors dels estats membres que promulguen prohibicions no estan totalment protegits de la contaminació. Per sobre de tot, la Comissió no pot cedir per sempre la seva responsabilitat com a gestor de risc als estats membres. Per tant, la Comissió no ha d’utilitzar la Directiva com a excusa per aprovar nous cultius transgènics a la UE i ha de complir les seves promeses del procediment d’autorització més democràtiques del cultiu i importació d’OGM i millorar significativament l’avaluació de riscos de la UE”.

IFOAM UE en el seu nou informe (“Prevenció de la contaminació per OMG: Una visió general de les mesures nacionals de coexistència a la UE”), examina les mesures dissenyades pels Estats membres per reduir la contaminació, com ara la notificació obligatòria, la formació, les distàncies d’aïllament i els sistemes de responsabilitat.

Article Original: www.ifoam-eu.org/en/news/2015/04/01/press-release-organic-farmers-call-gmo-bans