programa-tierra-2015-1

Ecologistes en Acció 23/04/2015
Un programa per la Terra en un any d’oportunitats.

A un mes de les eleccions autonòmiques en tretze comunitats i de les municipals en tot l’Estat, les principals organitzacions ecologistes presenten el seu “Programa per la Terra”. El document elaborat per Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEO/BirdLife i WWF apunta a les creixents competències autonòmiques en matèria de medi ambient i la necessitat urgent d’assumir aquesta responsabilitat enfront de polítiques de desenvolupisme voraç.

 

El programa recull un total de setze propostes en matèries concretes. Un aire sa, la reducció de residus i l’urbanisme no especulatiu figuren entre els punts del document. També l’estalvi efectiu d’aigua, la protecció dels boscos, la fiscalitat sostenible, la defensa dels drets animals i la protecció de les costes i els rius.

En el Dia de la Terra, els cinc grups subratllen que 2015 es presenta com un any de grans reptes i oportunitats en matèria ambiental. Es tracta d’un any de grans cites electorals, però també marca l’inici d’un nou període de fons europeus que aportaran milers de milions d’euros. A més, en 2015 tindrà lloc una cimera crucial sobre l’escalfament global a París.

El Programa per la Terra proposa el camí a seguir davant aquests desafiaments. Així, en matèria de lluita contra el canvi climàtic aposta per legislacions autonòmiques per a la reducció d’emissions i per prohibicions d’activitats altament contaminants, com el fracking o les prospeccions. Subratlla la capacitat d’actuar a nivell autonòmic en àrees com el transport, l’energia, la producció agrària, la gestió dels residus o la indústria.

Les organitzacions ecologistes són conscients de la necessitat de generar ocupació per part de les administracions autonòmiques i destaquen que la protecció ambiental és una oportunitat alhora que una responsabilitat en aquest terreny. De fet, el suport a sectors ambientalment sostenibles per aconseguir un model energètic renovable generaria llocs de treball. També el suport d’un transport públic més eficient que aconsegueixi una mobilitat sostenible.

Al programa se subratlla la urgència de compatibilitzar el model territorial i econòmic amb la natura. Recorda que al març de 2015 la Comissió Europea va avisar a diverses comunitats autònomes per retards i mancances en l’aplicació de les directives de conservació de la natura. I reclama que totes les administracions autonòmiques assumeixin les seves competències per frenar la pèrdua de biodiversitat fins a l’any 2020.

En un any en el qual les comunitats autònomes estan aplicant la nova Política Agrària Comuna (PAC) i finalitzant els seus Programes de Desenvolupament Rural per 2014-2020, les decisions per al suport a l’agricultura i a un mitjà rural viu seran crucials, com recorden els cinc grups ambientals.

El “Programa per la Terra” ha de ser pres en compte per totes les formacions que concorren a les eleccions autonòmiques per prioritzar la protecció ambiental i social enfront dels interessos curtplacistas dels mercats. Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEO/BirdLife i WWF advoquen per un nou model que significa creació d’ocupació, equitat, qualitat de vida dins dels límits del planeta i que representa l’únic camí possible per sortir de la crisi sistèmica actual, econòmica, ambiental, climàtica i social

Llegeix AQUÍ el programa.
Article Original: ecologistasenaccion.org/article29931.html

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here