Coordinadora Estatal de Comercio Justo 12/06/2015
Organitzacions de Comerç Just recorden que darrere de molts productes hi ha explotació infantil.

Amb motiu del 12 juny, Dia Mundial contra el Treball Infantil, la Coordinadora Estatal de Comerç Just (CECJ) denuncia que en molts dels productes que comprem han treballat menors, en ocasions, en situacions forçoses o d’explotació.

Segons l’Organització Internacional del Treball, i tot i que s’ha reduït, encara avui 168 milions de nens i nenes treballen a tot el món, el que perjudica el seu desenvolupament i l’exercici dels seus drets fonamentals com l’educació, la salut o el joc. Les organitzacions de Comerç Just recorden als consumidors la importància de conèixer les condicions en què s’han elaborat els articles per evitar la violació dels drets de la infància.

Prop de la meitat dels nens i nenes treballadors (85 milions) realitzen treballs perillosos. La regió d’Àsia-Pacífic és la que registra un major nombre de menors treballadors, tot i que a l’Àfrica la incidència és més gran ja que treballen més del 20% dels nens.

L’agricultura és el sector en què el treball infantil està més present.

Sis de cada deu menors es troben en aquest àmbit. Per exemple, en la collita del cacau a l’Àfrica treballen 284.000 nens i nenes, i més de 12.000 ho fan de manera forçosa, sotmesos a abusos i en condicions d’esclavitud. O en el cas del cotó, a l’Uzbekistan nens i nenes són obligats cada any a participar en la recollida. A l’Índia, en la campanya de 2010 van treballar 400.000 menors.

En la confecció del tèxtil, el treball infantil també està present encara que és difícil donar dades concretes ja que molts menors ho fan en l’economia informal o de manera clandestina en tallers i maquiles.

Davant d’això, el moviment del Comerç Just denuncia aquesta realitat i estableix com un dels seus principis fonamentals l’absència d’explotació infantil.

Totes les seves organitzacions estan adherides a la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de la Infància, i a més s’assegura que cap menor realitza tasques que interfereixin en la seva educació, danyin la seva salut o afectin el seu benestar.

Així s’afavoreix el seu adequat desenvolupament i, per tant, el de la seva comunitat. A més, moltes de les organitzacions productores de Comerç Just duen a terme projectes educatius (escolarització, construcció o millora d’escoles, beques, etc.) finançats amb la prima social, una quantitat extra que reben per destinar-lo a iniciatives comunitàries.

Els altres criteris que defineixen al Comerç Just són el pagament d’un salari adequat, el mateix per a ells i elles per la mateixa tasca, condicions de treball dignes i la protecció de l’entorn natural. A Espanya hi ha 140 botigues i punts de venda de Comerç Just i 11 botigues on-line gestionades per les organitzacions membres de la CECJ.