Quan sentim parlar de begudes energitzants sempre ens vénen a la ment les més populars, com Monster o Red Bull. El que ja no coneixem tant és la composició d’aquestes begudes, la funció de les quals és estimular el sistema nerviós central, i que són un còctel químic variat compost, entre d’altres, per cafeïna, taurina, vitamines del grup B, glucoronolactona, inositol, mate, arginina, carnitina, guaranà, glutamina, proteïnes i aminoàcids, piruvat o àcid pirúvic, sucre i sodi en diferents quantitats i concentracions segons els fabricants i el tipus que es triï.

D’aquest còctel d’estimulants, la cafeïna s’hi troba en una elevada quantitat, de 80 a 120 mg per pot, l’equivalent al consum de dos cafès. Aquesta elevada quantitat ha portat a les autoritats sanitàries de països de la CE com França i Dinamarca a restringir-ne la venda exclusivament en farmàcies i a vendre-les com a producte farmacèutic.

De la resta de substàncies del còctel, la més problemàtica per el seu possible risc associat per a la salut és la glucoronolactona. Va ser àmpliament usada per Estats Units per “estimular” als seus soldats durant la guerra del Vietnam i amb efectes secundaris constatats durant el període de prova com migranyes i episodis d’al·lucinacions. Durant anys es va vincular el seu ús amb l’aparició de tumors cerebrals i malalties de fetge a llarg termini.

Les begudes energitzants no han de ser consumides per persones amb problemes cardiovasculars, gàstrics o psicològics, ni embarassades ni nens.

El còctel químic descrit té com a efecte immediat l’augment de la pressió arterial i de la freqüència cardíaca. A causa de l’activitat sobre el sistema circulatori es comença a associar el seu ús amb els vessaments cerebrals i infarts cardíacs que pateixen esportistes i consumidors habituals d’aquestes begudes.

bebidas energeticasAltres efectes en la salut són la intoxicació, enrogiment de la cara, mal de cap, dilatació de pupil·les, agitació psicomotora, hiperactivitat, nerviosisme i vòmits.

Sense cap dubte, el consum de les begudes energitzants comporta riscos evidents per a la salut, més encara si el seu ús va associat al consum d’alcohol, ja que atès que les begudes alcohòliques relaxen el cor i les energètiques l’estimulen, la possibilitat de patir un col·lapse s’incrementa.

Autor: Raúl Martínez, Dietètica i dietoteràpia Homotoxicología