neonicotinoides abejas

Greenpeace 07/09/2015
Confirmadíssim. Els neonicotinoides, perillosos per a les abelles. Per Luís Ferreirim.

Més que confirmat. Confirmadíssim. La setmana passada l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va publicar un nou estudi que confirma una vegada més la perillositat de tres insecticides neonicotinoides (l’imidacloprid i la clotianidina, produïts per Bayer, i el tiametoxam, produït per Syngenta) per a les abelles.

La conclusió és clara: “riscos elevats van ser identificats o no poden ser exclosos” quan aquests insecticides són fumigats sobre els cultius.

El 2013 l’EFSA va emetre les seves conclusions sobre la perillositat d’aquests insecticides per a les abelles quan utilitzats en el tractament de llavors, el que ha portat al fet que es restringís el seu ús en tota la Unió Europea, el que va ser un avanç considerable.

És important recordar que la primera vegada que es va alçar la veu respecte als perills de l’imidacloprid per a les abelles va ser en 1994 i ho van fer els apicultors francesos. Gairebé 20 anys han passat fins que es van prendre les primeres mesures. Ara volem veure més.

Les restriccions actuals no s’apliquen a tots els usos d’aquests insecticides ni a tots els cultius. Per exemple, no s’apliquen als cultius que no són atractius per a les abelles, als cereals d’hivern, als usos en hivernacle oa les fumigacions en cultius després de la floració. Això fa que aquests insecticides segueixin sent utilitzats, contaminin el medi ambient i exposin a les abelles als seus efectes nocius.

Aquest nou informe confirma que els neonicotinoides són un seriosa amenaça per a les abelles, per al futur de l’agricultura i, per descomptat, de la nostra alimentació.

I és que les abelles i altres pol·linitzadors juguen un paper crucial en la producció d’aliments. Al voltant d’un terç de la producció mundial d’aliments depèn de la pol·linització animal i en particular de la realitzada per abelles i altres insectes. Un informe recent de Greenpeace mostrava també que el valor econòmic de la pol·linització per insectes suposa per a l’agricultura espanyola més de 2.400 milions d’euros anuals i que el 70% dels principals cultius per a consum directe humà depenen d’aquest tipus de pol·linització. D’altra banda, prop del 90% de les plantes silvestres amb flor depèn també d’aquest tipus de pol·linització.

Malgrat la seva inqüestionable importància per a la seguretat alimentària i la biodiversitat, i per tant per a l’equilibri ecològic del planeta, les poblacions d’abelles i altres insectes pol·linitzadors vénen disminuint de forma alarmant a nivell mundial en els últims anys. Per això és fonamental que a la llum d’aquest nou informe es reforcin les restriccions actuals i que es prohibeixin totalment aquests perillosos insecticides bé com altres similars i s’aposti decididament per l’agricultura ecològica.

Tu pots fer molt per les abelles

Ara mateix, si encara no ho has fet, pots firmar per ajudar a salvar-les. Segur que t’ho agrairan amb dolços fruits.

Autor: Luís Ferreirim, responsable de la campanya d’agricultura de Greenpeace Espanya.