WWF 24/09/2015
Els consumidors i la indústria volen regles europees més estrictes contra la fusta il·legal.

Els consumidors i la indústria europea es prenen molt seriosament la lluita contra la fusta d’origen il·legal, i volen regles més estrictes a la UE per acabar amb aquest problema.

Importants empreses europees relacionades amb la fusta, des de productors a empreses de venda, han signat un manifest de WWF en què demanen a la Comissió Europea que asseguri la correcta aplicació de les actuals lleis per evitar el comerç de fusta d’origen il·legal i corregeixi alguns dels forats que presenta actualment la legislació.

A més, una enquesta a consumidors europeus ha revelat un suport del 85% a millors lleis que assegurin la legalitat dels productes de fusta al mercat.

El Reglament de la fusta de la UE (EUTR, per les sigles en anglès), està dissenyat per mantenir la fusta d’origen il·legal fora dels mercats europeus, i es troba actualment en revisió per la Comissió Europea.

En un manifest dirigit a la Comissió Europea, 63 empreses i 7 agrupacions empresarials relacionades amb la fusta han afirmat que la tala il·legal “suposa una amenaça significativa per als recursos forestals globals, ia més contribueix a la desforestació, causa pèrdua de biodiversitat i debilita la aplicació de les lleis perjudicant als que actuen sota el seu paraigua “. Entre els signants es troba l’Associació Espanyola de Comerç i Indústria de la Fusta, que representa 120 empreses al nostre país i el Grup Ferrovial.

WWF ha estat treballant per cridar l’atenció sobre la necessitat de posar en marxa noves mesures perquè l’aplicació de l’EUTR sigui efectiva, i dóna la benvinguda al suport de la indústria en un moment en què la legislació va ser revisada i, per tant, pot ser millorada.

A més, segons una enquesta encarregada per WWF en nou països (Regne Unit, Alemanya, Itàlia, França, Suècia, Països Baixos, Portugal, Bèlgica i Romania), tres quarts dels enquestats no eren conscients que productes fabricats amb fusta il·legal poden comprar encara a la UE. El 85% va dir que era important per a ells que es implementasen mesures per assegurar que ningú compri sense saber-ho productes fets amb fusta d’origen il·legal.

Un 82% volien que la UE apliqués la llei de forma més consistent en tots els països comunitaris, i el 78% creia que l’actual reglament s’ha d’aplicar a tots els productes fabricats amb fusta. Actualment, el EUTR no cobreix objectes com cadires, joguines, llibres, instruments musicals, pinces per a la roba, entre molts altres.

“Ens vaig satisfer comprovar el suport de les empreses i els ciutadans a una regulació més forta, i la petició que la llei inclogui tots els productes que poden fabricar utilitzant fusta d’origen il·legal. En termes de valor, ara mateix menys de la meitat dels productes que entren a la UE estan coberts pel EUTR “, ha declarat la responsable de política forestal a l’Oficina de Polítiques Europees de WWF, Anke Schulmeister.

“La desforestació i la destrucció dels hàbitats contínua, i la fusta il·legal pot acabar en els nostres llibres, joguines i cadires. Hem d’actuar ara que s’està revisant la llei per assegurar la protecció dels nostres boscos”.

El cas espanyol és un dels que afebleix l’aplicació del EUTR ja que, tot i que aquesta normativa va entrar en vigor el març de 2013, encara no s’està aplicant a Espanya.
“La UE ha posat a Espanya entre l’espasa i la paret per la seva falta de voluntat a l’hora d’abordar aquesta problemàtica”, ha assegurat Elena Domínguez, coordinadora de mercats forestals sostenibles de WWF Espanya. “Els ciutadans volen estar segurs que no contribueixen a la destrucció dels boscos amb les seves compres, i el compliment d’aquesta llei és una gran eina per aconseguir-ho”, ha afegit.