L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix els aliments probiòtics com «microorganismes vius que, quan s’administren en quantitats adequades, confereixen un benefici a la salut del consumidor». Dit d’una altra manera, són aliments que contenen components biològicament actius amb un efecte beneficiós en el cos, per això se’ls considera aliments funcionals cardiovasculars.

probiotics

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aliments probiòtics

L’alteració d’aquests microorganismes en la flora intestinal, es pot produir un desequilibri que pot alterar les funcions de l’intestí i contribuir al desenvolupament de malalties, d’aquí la seva gran importància en la salut.

On es troben?

– En aliments que han passat per un procés de fermentació on, a més de modificar les qualitats organolèptiques de l’aliment com el sabor, l’aroma i la textura, també s’augmenten les seves propietats nutricionals.

S

ón fonts fiables alguns derivats de la soja, iogurt, natto, tempeh, miso, salsa de soja o tamari, etc.

– En les verdures fermentades en miso i en les adobades amb sal com el xucrut, a la pruna umeboshi, al amasake i en begudes com el quefir d’aigua o el te kombucha.

– En suplements o medicaments.

Beneficis

Els probiòtics s’utilitzen com a tractament complementari per a trastorns com l’obesitat i la diabetis. L’evidència científica suggereix que, a més dels hàbits alimentaris i l’activitat física, mantenir una bona flora intestinal és clau per a l’equilibri del cos. També s’ha demostrat que ajuden a reequilibrar l’intestí després de prendre antibiòtics.

Així mateix, juguen un paper molt important en la reducció del risc de patir diabetis gestacional. Les dones embarassades amb sobrepès corren el risc de patir aquest tipus de diabetis que pot afectar tant el fetus com a la mare. Així doncs, prendre probiòtics durant l’embaràs és beneficiós per a tots dos.

Un metaanàlisi realitzat en 1700 pacients per al tractament de la síndrome de l’intestí irritable va mostrar que els probiòtics redueixen significativament els símptomes generals (com el dolor abdominal, distensió abdominal i flatulència) pel que els probiòtics semblen ser beneficiosos per tractar-lo.

Conclusió

Els estudis demostren que els probiòtics són beneficiosos, ja que estan relacionats amb la reducció de microorganismes nocius, la producció de compostos antimicrobians (substàncies que destrueixen o inhibeixen el creixement de microorganismes) i amb l’estimulació de la resposta immune del cos. Al seu torn, restableixen la flora intestinal i contribueixen tant en la prevenció com en el tractament de malalties, evidenciant la seva importància per mantenir una bona salut.

Important

Si els aliments amb probiòtics se sotmeten a un procés tèrmic de pasteurització o esterilització per reduir o eliminar agents patògens, es redueix significativament la població de bacteris. Per tant, és recomanable mirar atentament l’etiqueta del producte.

Per consultar les fonts podeu visitar www.dietistasvegetarianos.com.

ESPAI PATROCINAT PER
El Granero Integral

Autora: Esther Baena, dietista – Bio Eco Actual Octubre 2015

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here