NOFF2016 logo new dates

PAE 26/11/2015
La venda d’aliments ecològics als països nòrdics assoleix els 3.000 milions d’euros.

La venda d’aliments ecològics als països nòrdics va assolir els 3.000 milions d’euros el 2014. Aquesta tendència que va néixer fa 75 anys, va sorgir com a resposta a la industrialització de la producció agrícola.

(Imatge: Nordic Organic Food Fair és la fira BIO més important de la regió)

Però el que va començar amb unes produccions molt petites, avui en dia es tracta d’un sector en ple creixement, en el qual van augmentant els consumidors que es preocupen, cada vegada més, per ingerir productes que no hagin estat tractats amb cap element químic. Avui en dia, és una indústria fortament regulada, que requereix certificacions especials per poder comercialitzar els seus productes.

Actualment, existeix un corrent molt fort basat en la tornada a allò natural, i no només en els aliments, sinó en altres articles com joguines o roba, principalment en els països nòrdics. De fet, el sector de productes ecològics i orgànics és ja un dels de major creixement a Suècia, Noruega, Dinamarca i Finlàndia. “Tant els seus governs com les seves empreses s’han adonat de la importància d’aquest mercat i aposten, cada vegada més, per promoure’l”, segons explica José Luis Martín, CEO deBusinessGoOn.

“Aquesta conjuntura pot ser una oportunitat per a productors estrangers que operin en el sector dels aliments orgànics. Espanya és el cinquè productor mundial de productes ecològics; però la tendència eco s’estén a àmbits com la cosmètica, la roba, el calçat, les joguines… De fet, els productes eco per a nens estan sent els més demandats”, apunta Martín.

Suècia registra el major creixement 

Actualment, Suècia és el país del món amb major creixement en la venda d’aliments ecològics, amb un increment d’un 38% el passat any, arribant als 1.672 milions d’euros en vendes. Per la seva part, a Dinamarca les vendes d’aliments ecològics van arribar als 831 milions d’euros, sent el país on hi ha un major percentatge de consum d’ecològics respecte al total de consum d’aliments. A més, existeix una clara aposta del govern de Dinamarca pels aliments ecològics, i ha anunciat un pla amb 67 mesures que té per objectiu duplicar la superfície ecològica per a l’any 2020 i incrementar la demanda d’aliments ecològics en la població del país.

Igualment, a Noruega aquest sector està tenint un creixement molt ràpid i la venda de productes ecològics s’ha incrementat un 30% l’últim any. I respecte a Finlàndia, és dels països nòrdics el que té un menor consum de productes orgànics (225 milions d’euros el 2014), encara que es percep una tendència alcista, ja que les vendes van créixer un 5% l’últim any.

Actualment, els productes ecològics més consumits són ous, carns, lactis, fruites, verdures i menjar de bebè. Suecs, danesos, noruecs i finlandesos diuen consumir fruites i verdures ecològiques per evitar les substàncies químiques, tant per la seva salut com pel dany que els químics fan al medi ambient. Demanden, també, carn i ous de granges en les quals els animals tinguin el seu espai, amb alimentació natural o pinsos de qualitat.

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here