Raul-Martinez

Diuen: “La llet és un aliment molt complet ja que és font de calci, fòsfor, magnesi i proteïnes, essencial per al desenvolupament. Per créixer sans i forts”. La llet i els seus derivats són promocionats per la totpoderosa indústria làctia per consum de nens i adults com a aliment creador de salut quan les evidències científiques ens mostren que és exactament el contrari, un aliment generador de malaltia.

Tot comença a la granja quan una vaca lletera ha arribat a la maduresa sexual, al voltant dels dos anys d’edat, i és inseminada artificialment per primera vegada, gestant nou mesos. Després de néixer el vedell, se’l separa de la mare, qui comença a ser munyida dues o fins i tot tres vegades al dia durant tres-cents cinc dies a l’any. Per aconseguir que les vaques produeixin contínuament llet han de ser incessantment prenyades durant tota la seva vida. I aquesta llet no va al vedell sinó que es dirigeix ​​al consum humà.

És en aquesta incessant producció de llet on es troba el risc per a la salut, risc que no ve de la pròpia llet sinó de la manera artificial com s’obté, que fa que contingui trenta-tres vegades més sulfat de estrona que la llet de vaques no prenyades.

vacaLa estrona és una hormona estrogènica que és produïda fonamentalment de la androstenediona, que s’origina en les gònades o en l’escorça adrenal. És un dels tres estrògens naturals, juntament amb l’estradiol i l’estriol. 

Estudis en humans estableixen que l’administració d’estrògens està relacionada amb l’increment d’incidència del carcinoma d’endometri i del càncer de mama. No hi ha evidències que l’estrona sigui diferent d’altres estrògens en aquest respecte i la seva potencial perillositat és ben coneguda, pot provocar càncer, perjudicar la fertilitat i augmenta els riscos durant l’embaràs d’efectes adversos per al fetus. 

L’excessiva presència de sulfat de estrona en la llet de vaca i derivats es relaciona amb els càncers hormonodependents, entre els quals s’inclouen el càncer testicular, el de pròstata i el càncer de mama.

És una evidència científica objectiva que els càncers d’origen hormonal en països industrialitzats, on es consumeix molta llet i derivats lactis, són notablement més grans que en aquells països on el consum de lactis és gairebé inexistent.

I per si no fos prou amb el tema hormonal, ja de per si molt greu, hem d’afegir la presència en els lactis de residus d’antibiòtics i altres fàrmacs, que per llei s’injecten al bestiar, dels quals tractarem en un proper article.

Autor: Raúl Martínez, dietètica i dieto terapia Homo toxicologia