A partir dels sis mesos gairebé tots els nadons poden començar a prendre altres aliments a més de la llet materna o de la fórmula artificial. Però la llet materna seguirà sent la principal font de nutrients durant tot el primer any de vida i sempre s’ha d’oferir el pit al nadó abans de qualsevol altre aliment.

Podem començar introduint cereals, fruites o verdures. L’ordre no importa molt. Sí hem d’afegir els aliments nous d’un en un per observar la tolerància.

La introducció de nous aliments en els nadons vegetarians és molt semblant a la dels nadons no vegetarians. Senzillament hem de substituir la carn per un aliment vegetal ric en proteïnes i ferro. Aquest aliment són els llegums i la millor forma d’oferir-los al nadó és juntament amb verdures, perquè s’assimilin millor totes les seves propietats.

Podem començar preparant un puré espès fet amb 2-3 verdures locals i de temporada, i preferiblement ecològiques. Evita els espinacs i les bledes durant el primer any i recorda que no és convenient afegir sal als àpats dels nadons. Després d’uns dies, pots afegir a l’inici de la cocció de les verdures una cullerada de llenties vermelles pelades. Aquestes llenties es couen molt ràpid, es digereixen molt bé i són molt riques en proteïnes, zinc i ferro.

nutricio infantil

Uns dies més tard podem substituir les llenties per una petita porció de 20-30 grams de tofu. Cou-la també amb la resta de les verdures. Tria un tofu quallat amb sals de calci i preferiblement de producció ecològica.

Més endavant podem començar a afegir altres llegums, com els cigrons ben cuits o el tempeh. Pots també oferir al nadó hummus de cigrons i sèsam (amb una cullereta o untat en pa integral). Varia les verdures i llegums al llarg de la setmana.

En quan als cereals podem utilitzar algunes farinetes per a nadons (escull les que no portin sucre afegit) i barrejar-les amb llet, aigua o brou de verdures. Però també podem fer servir pa integral ecològic (comença per la molla, més toveta), arròs, pasta o quinoa molt ben cuits i amb verdures o flocs de civada amb llet o aigua.

Introdueix les fruites d’una en una, segons la temporada i les que hi hagi a la teva regió. No n’hi ha cap que sigui necessari evitar. Les que siguin dures (poma, pera) convé coure-les una mica al principi o donar-les en puré. Pots barrejar-les amb un iogurt de soja o amb cereals, però evita les galetes que portin sucre.

No donis iogurts, formatge ni llet de vaca durant el primer any. L’única llet que el nadó necessita és la materna (o la fórmula artificial si la materna no fos possible).

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatra