ESPAI PATROCINAT PER:
Suplementos Solgar

En aquesta època s’aproximen les dates dels exàmens i moltes persones han de «fer colzes» més del compte, ja que la majoria, ja sigui per falta de temps, per mala organització o senzillament per mandra, no ha estudiat prou durant el trimestre.

Normalment els estudiants solen cometre els mateixos errors a l’hora d’alimentar-se i descansar. És molt important que s’adquireixin uns bons hàbits d’estudi, tant en el període d’exàmens, com en els dies en què un es dedica a estudiar. Per poder aconseguir un major rendiment cal seguir unes pautes senzilles, però fonamentals per al bon aprofitament. Tant l’alimentació com el descans són fonamentals en aquest període en el qual la ment i la concentració realitzen un major esforç.

Així doncs, és important:

– Menjar de forma equilibrada. Un dels majors errors que cometen els estudiants és «menjar qualsevol cosa per anar tirant» i així no perdre temps per poder seguir estudiant. Si una persona no està ben alimentada, el seu organisme no podrà activar la maquinària necessària per al seu correcte funcionament. Tots els nutrients són importants, però se’n poden destacar alguns a reforçar o, almenys, assegurar-ne l’aportació diària recomanada:

1. Vitamines del grup B. Aquestes vitamines són essencials per al bon funcionament del cervell. En concret les més importants són la B6, la B9 (l’àcid fòlic) i la B12. Menjant cada dia llegums, verdures, hortalisses, fruits secs i fruites es poden cobrir fàcilment les necessitats diàries d’aquestes vitamines, a excepció de la B12. A Espanya, la millor manera d’aportar B12 és a través d’un suplement *.

2. Hidrats de carboni d’absorció lenta. La glucosa és necessària per la nutrició del cervell, però no el sucre de taula, sinó els carbohidrats que es troben en els cereals integrals, en les fruites, en els llegums i, encara que en menor proporció, en algunes hortalisses i en la fruita seca . La pastisseria industrial, els caramels, les begudes carbonatades, els sucs de fruites (sobretot els comercials) i els aliments que contenen molt sucre no són aconsellables per a estudiar.

3. Ferro. El rendiment acadèmic es pot veure afectat si no tenim els nivells òptims de ferro en el nostre organisme. Hi ha moltes persones que poden tenir una petita anèmia i no adonar-se’n, cosa molt comú, sobretot en dones, ja que perden una part del ferro amb la menstruació. Per tant, en èpoques d’exàmens és important menjar diàriament aliments d’origen vegetal rics en ferro, acompanyats d’aliments rics en vitamina C i allunyats de menjars o begudes riques en tanins, per potenciar la seva absorció

salud complementos diciembre

Comprovar que no es té anèmia. Si un se sent més cansat del normal o sospita que pot tenir una anèmia perquè no s’ha alimentat d’una manera adequada, a més de recuperar uns bons hàbits nutricionals amb la major brevetat possible, no està de més anar al metge per fer-se un anàlisi sanguini i verificar si es té anèmia. Depenent de la gravetat de l’anèmia, pot ser aconsellable prendre un suplement * nutricional per recuperar els valors sanguinis òptims.

Dormir prou. És imprescindible descansar prou perquè el nostre cervell pugui funcionar bé. Una persona que dorm unes 8 hores rendirà millor i, d’aquesta manera, podrà memoritzar i entendre el temari amb molta més eficiència.

Per tant, el truc per treure bones notes és… Menjar bé i descansar

*És important prendre suplements seguint les indicacions d’un professional de la salut

Autor: Jordi Galisteo, dietista