BIOFACH, la Fira líder mundial d’Aliments Ecològics serà, del 10 al 13 de febrer, el punt de trobada i referent per als xefs amants dels aliments ecològics. A l’exposició especial cook + talk, els visitants professionals descobriran els últims productes ecològics per a la gastronomia i la restauració col·lectiva i s’inspiraran amb les tendències presentades.

(Imatge: Adventure World Vegan – Esmorzar vegà a BioFach. NuernbergMesse/Thomas Geiger)

L’especial de 2016: els mons d’experiències del OLI D’OLIVA, VEGÀ i VI tendeixen un pont amb la gastronomia i la restauració col·lectiva per oferir a expositors i visitants un altre valor afegit. En total, s’espera que acudeixin a BIOFACH i Vivaness més de 2400 expositors, dels quals 200 exhibiran els seus productes al Saló Monogràfic Internacional de Cosmètica Natural.

Cada vegada són més les persones que opten pels aliments ecològics. Però aquests aliments no només estan guanyant terreny a nivell individual i de consum domèstic. Un terç de la facturació total dels aliments es genera ara fora de la llar. La qualitat ecològica s’ha convertit ja fa temps en un important portador d’imatge que atrau nous comensals i delecta als clients habituals. No obstant això, tant en introduir nous productes al mercat com en el cas de productes ecològics ja existents, els responsables gastronòmics s’enfronten a tot un seguit de qüestions i desafiaments. En el marc de cook + talk, el punt de trobada per als cuiners professionals, discutiran temes com la certificació ecològica, la cuina ecològica regional, el càlcul del cost, el menjador escolar i l’hostaleria ecològica, entre molts altres assumptes.

Cook + Talk 2016: front cooking, guies i intercanvi professional

Amb el suport de Bioland, l’associació del sector, BIOFACH 2016 ha dissenyat el programa de l’exposició especial cook + talk. Danila Brunner, directora de BIOFACH i Vivaness: “Després de l’exitosa estrena de l’exposició especial de cook + talk, organitzada a la cita de 2015 pel nostre soci Bioland, vam decidir ampliar aquest esdeveniment destacat en l’edició de BIOFACH 2016: Com a organitzadors, ens comprometem aquesta vegada encara més amb la restauració i la gastronomia. Aquest compromís inclou, per exemple, més “Cook”, a més de “Talk”. En 2016 hi haurà més activitats i vida a l’àrea, a part de l’acostumat intercanvi professional de parers “.

La novetat d’cook + talk 2016 serà una presentació dues vegades al dia de front cooking amb experimentats cuiners ecològics com Daniel Kluge, xef dels restaurants Autostadt operated by Mövenpick. Un cop al dia tindran lloc també visites guiades als expositors de BIOFACH amb productes a granel. També formaran part del programa marc dels fòrums de debat sobre temes d’actualitat com: “¿Són els honestos els ximples? La certificació ecològica com a garant de l’èxit.” o “hamburgueses ecològiques per a tots” així com el regionalisme. Entre d’altres, dialogaran representants líders de les organitzacions de cuiners internacionals. Un altre focus d’atenció: la presentació de projectes i estudis, d’estratègies per a la introducció reeixida dels aliments ecològics a les institucions municipals, la qüestió de la sostenibilitat com una competència clau per als cuiners professionals, així com els aliments ecològics en escoles i llars d’infants.

Món d’experiències OLI D’OLIVA: olis ecològics d’oliva verge extra i el seu ús en la gastronomia

Donades les nombroses qualitats positives que se li atribueixen a l’oli d’oliva ecològic, és lògic utilitzar encara més que fins a la data aquest valuós producte en la restauració col·lectiva. Però mentre el comerç se centra directament en el client final, la restauració requereix altres estratègies de màrqueting. Els prestigiosos xefs busquen suggeriments i ingredients complementaris per a les seves creacions, els directors de grans empreses o clíniques s’interessen més pel sabor i els aspectes específics de la salut. Si els productors i els minoristes detecten aquest enfocament, poden aprofitar els avantatges dels olis d’oliva ecològics i obrir nous mercats més enllà del comerç minorista. Tot això beneficia tant als petits productors d’oli d’oliva amb les seves especialitats, com als productors a gran escala amb qualitat ecològica apta per a les masses.

olive oil biofach

(Imatge: Oli d’oliva en BioFach. NuernbergMesse/Thomas Geiger)

Aquí és on BIOFACH 2016 tendeix un pont entre el món d’experiències del OLI D’OLVIVA i la gastronomia. Juntament amb Richard Wolny, expert en olis d’oliva i soci, el món d’experiències tornarà a ser un lloc per rebre informació i inspiració en tot el que respecta a l’oli d’oliva de cultiu ecològic. El programa inclou, a més del Premi a l’oli d’oliva ecològic, el Olive Oil Award, nombroses presentacions, debats i ponències.

Els més recents mètodes d’anàlisi d’oli d’oliva trobaran en el món d’experiències del OLI D’OLIVA no només el seu escenari, sinó també inspiradors maridatges. En l’aparellament dels aliments es parteix que els aliments poden combinar-se millor com més components químics tinguin en comú. Per exemple, la xocolata blanca i el caviar combinen a la perfecció. Els maridatges més interessants amb l’oli d’oliva, també en la gastronomia, es presentaran en BIOFACH en el món d’experiències del OLI D’OLIVA.

El món d’experiències VEGÀ: l’estil de vida vegà segueix en auge

La demanda de productes vegans ecològics continua creixent, segons els experts. I és que aquests dos termes, “vegà” i “ecològic”, estan estretament relacionats. La tendència de l’estil de vida vegà es plasma en l’últim món d’experiències de BIOFACH: el món d’experiències VEGÀ. Va celebrar la seva estrena en la passada edició de 2015. Igual que en els mons d’experiències del OLI D’OLIVA i del VI, els visitants professionals troben allà més que una exposició de productes. A l’àrea es cuina, tast i discuteix professionalment. El soci del món d’experiències VEGÀ és l’Associació de Vegetarians d’Alemanya (VEBU).

Per a molts consumidors, un estil de dieta vegana requereix així mateix disposar de productes vegans ecològics també en la gastronomia i la restauració, on demanen cada vegada més plats sense empremta d’animals. Els cuiners i els comensals poden beneficiar per igual d’aquesta tendència, des de la cuina gran fins al restaurant de primera. El potencial creatiu de la cuina gran es tractarà en conferències i degustacions en el món d’experiències VEGÀ. Punts destacats del programa: cuina en viu i degustacions de batuts, fòrums de debat, ponències curtes, lectures i nombroses oportunitats d’establir contactes amb diferents iniciatives i organitzacions de tot el sector.

En 2016 hi haurà una novetat en el món d’experiències VEGÀ: un racó de cosmètica a més del racó dels llibres. Coincidint amb el desè aniversari de Vivaness, els expositors presentaran una selecció de cosmètics naturals vegans.

Món d’experiències VI: forts socis, productes de viticultors premiats i els millors vins per a un menú ecològic

En el món d’experiències VI de BIOFACH, es presentaran els viticultors de tot el món als visitants professionals. Les seves anyades poden tastar en una zona de degustació, la vinoteca, igual que els vins guanyadors del Premi Internacional del Vi Ecològic Mundus Vini BIOFACH. S’organitza des de fa molts anys en col·laboració amb Meininger. Entre les novetats del 2016 es troben les presentacions de sobretaula i la vinoteca, així com ECOVIN com a soci del món d’experiències del vi.

wine biofach

(Imatge: l’experiència del vi – Mundus Vini BioFach 2015. NuernbergMesse/Thomas Geiger)

Els coneixedors dels plaers culinaris saben apreciar en un restaurant el vi que millor combina amb el menú. I com avui en dia no ha de faltar a la carta de vins un vi ecològic, cook + talk anirà a BIOFACH també de la mà del món d’experiències del VI, que estableix el vincle en el programa marc per la trobada dels xefs professionals. A l’àrea de gastronomia del món d’experiències hi haurà combinacions culinàries amb els vins a l’espera de ser descobertes pels visitants.

El programa marc de BIOFACH i Vivaness estarà disponible online a partir de la setmana 52 del calendari

El programa complet del duo firal, incloent els mons d’experiències i l’exposició especial cook + talk, pot consultar-se a partir de la setmana 52 del calendari per preparar de manera òptima la visita a la fira.

Accedeix via www.biofach.de/programme o www.vivaness.de/programme.