El kale (Brassica oleracea var. sabellica), col o col arrissada, és un superaliment altament nutritiu que fa que encapçali la llista d’aliments més saludables del món, i això és degut al gran nombre de nutrients que proporciona.

que comer kale

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Col Kale: els beneficis

Menjar col arrissada és beneficiós per mantenir una pell saludable, cabell i ossos forts, així com per ajudar a la digestió i reduir el risc de malalties del cor. El consum de kale permet controlar la glucosa en sang en els diabètics, prevé del risc de desenvolupament de càncer, redueix la pressió arterial i el risc de desenvolupar asma.

Què és el kale?

El kale és una verdura de fulla verda que pertany a la família Brassica, un grup d’hortalisses que inclou la col, la coliflor i les cols de Brussel·les, que podem trobar en els mercats des de mitjans de l’hivern fins a principis de la primavera, sent a la primavera quan té un gust més dolç i es troba més àmpliament disponible. La col arrissada té fulles de color verd fosc, tija fibrósa i un sabor lleugerament picant que la fa deliciosa.

Igual que el bròquil, la coliflor i la col, el kale descendeix de la col silvestre, una planta que es creu que es va originar a Àsia Menor i que va arribar a Europa al voltant de l’any 600 aC portada per grups migratoris celtes. Va ser un cultiu important durant l’època grega i romana, sent un vegetal molt popular a l’Edat Mitjana.

Una ració de 100 grams de kale proporciona 49 calories i és una font rica en vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina B6, àcid fòlic i manganès. És una bona font de tiamina, riboflavina, àcid pantotènic, vitamina E i diversos minerals com ferro, calci, potassi, coure, magnesi i fòsfor.

Propietats medicinals

Entre les seves propietats medicinals destaca el seu gran poder antioxidant i antiinflamatori. A més dels antioxidants convencionals com la vitamina C, el betacarotè i el manganès, també ens proporciona un mínim de 45 flavonoides diferents, entre els quals cal citar per la seva importància el kaempferol i la quercetina. Se sap que els flavonoides en la col arrissada no només tenen una poderosa funció com antioxidants sinó que a més són compostos de gran poder antiinflamatori, sent fonamentals per a la prevenció de la inflamació crònica i l’estrès oxidatiu cel·lular.

El kale proporciona omega-3 en una quantitat significativa en forma d’àcid alfa-linolènic (AAL), que és una àcid gras poliinsaturat essencial que el cos no pot sintetitzar. Però a més és també una important font de fibra natural que ens permetrà gaudir d’una bona salut digestiva.

És rica en glucosinolats que un cop ingerits són usats pel cos com compostos preventius del càncer. Presenten propietats davant del càncer de bufeta, mama, còlon, ovari i pròstata.

El kale dona un suport integral per al sistema de desintoxicació del cos, ja que els isotiocianats (ITC) són les molècules que regulen la desintoxicació gràcies als glucosinolats i ajuden a controlar el procés de desintoxicació a nivell genètic.

Inclou el kale en la teva dieta, introdueix-la com una verdura de consum regular, i obtindràs els magnífics beneficis que per a la salut proporciona aquesta crucífera.

ESPAI PATROCINAT PER
El Granero Integral

Autor: Raúl Martínez, dietètica i dieto teràpia Homo toxicologia
Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here