SEAE 23/01/2016
Agricultura ecològica, realitat econòmica actual amb gran potencial futur a Espanya.

L’agricultura ecològica (AE) a Espanya ha tornat a tenir un important repunt en 2014, últim any del qual es disposa de dades, i s’ha situat en 1.663.000 ha, amb un creixement del 6% sobre l’any anterior, amb un nombre d’operadors estable al voltant de 35.000, que ja donen feina a més de 50.000 famílies.

Això passa contra la tendència de la resta del sector primari. A Espanya hi ha una asimetria “tremenda” entre la vegetal (82%) i la animal, que suposava un 17,6%.

Espanya és el primer productor de la Unió Europea (UE) i cinquè del món. El 2014, l’agricultura ecològica va tornar tenir un repunt econòmic, situant-se en 1.660.000 ha, superant els 1.100 milions d’euros de facturació anual.

El valor de la producció ecològica en el mercat interior era al voltant dels mil milions en 2013 i va fer un “salt” substancial superant àmpliament els 1.100 milions d’euros. A més el consum nacional d’aliments ecològics ja arriba al 1,23%. La despesa per càpita està en 25 euros per un salt molt important, si es considera la progressió en el temps. Aquesta xifra encara és baixa en relació als 170 euros d’alguns països del nord d’Europa, ha evolucionat, si ho comparem amb, per exemple 2007 en què el consum mitjà era de 6 euros per càpita.

Aquest creixement es reflecteix en diverses comunitats autònomes. Andalusia ha tingut un creixement de superfície en totes les seves províncies al voltant del 20% el que suposa gairebé el 6% de la seva àrea agrària. La Junta d’Andalusia està punt d’aprovar la seva III Pla Estratègic en Producció ecològica. A la Regió de Múrcia la superfície ecològica supera el 20% de la seva superfície agrària útil (SAU), situant-se a l’una dels països europeus més punters. Recentment l’Executiu murcià ha anunciat la seva aposta per l’AE, en 2016, aprovant una esmena del Grup Popular per augmentar les partides destinades a aquest sector que consideren clau per al seu desenvolupament econòmic, marcant una fita del 27% superfície en AE per al 2020.

Igualment ha passat el mateix a Catalunya, on el sector de la vinya va trencar l’estadística, amb una pujada del 22%, que col·loca la viticultura ecològica en el 14% del total. El nombre de productors va créixer un 10% en un any, que ha estat de consolidació del creixement del mercat de productes ecològics. El sector ha tingut una pujada del 32%. La facturació d’aquestes, així mateix, va augmentar un 37,8%, fins als 210 milions d’euros. Aquest creixement encara es troba per sota de la capacitat del mercat català. Altres comunitats autònomes, com Aragó, Castella i Lleó, el País Basc han posat en marxa plans d’acció regionals en el sector i d’altres han anunciat la seva aprovació com el cas de la Comunitat Valenciana.

Segons la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica (SEAE), els beneficis de la producció ecològica, constatats per la investigació, com l’establiment de població en zones rurals, la major protecció del medi ambient o la seva major contribució a la mitigació del canvi climàtic, reconeguda en l’última Cimera del Clima de Paris (COP21), ha d’animar als executius autonòmics a impulsar aquesta producció.