cerditos

ANDA 23/01/2016
Publicada la nova guia europea de bones pràctiques per al transport de bestiar porcí.

El nou manual de la Unió Europea per avaluar l’aptitud dels porcs per al seu trasllat és el resultat del treball de dos anys de diverses organitzacions animalistes, agràries, ramaderes i de transport entre les que es troben les ONG CAMINA (que ha participat al costat de Eurogroup for Animals) i Animals Angels.

La guia ha estat dissenyada per assessorar i proporcionar un fàcil enteniment als professionals que intervenen en el moviment d’aquest tipus de bestiar, amb l’objectiu de complementar la legislació vigent de la UE.

Les directrius recollides en ella són molt gràfiques, utilitzant fotografies, dibuixos i textos senzills per ajudar a tots els operadors a decidir sobre la idoneïtat dels porcs destinats al transport. Tot i que no arriba a representar la situació real del continent, sí que proporciona almenys una llista completa de les situacions que es poden produir i les condicions a què pot exposar un animal classificat com a no apte per al trasllat.

El seu principal objectiu és assegurar un alt nivell de benestar dels animals durant el viatge, encara que també pot ser una eina per a protegir la salut i seguretat de qualsevol persona involucrada en el procés. El transport d’exemplars no aptes no només causa patiment als porcs, sinó que també podria donar lloc a sancions, pèrdues de subvencions i la retirada de l’autorització del transportista o el conductor.

“Mentre que el paper de la legislació europea és essencial en l’establiment de normes harmonitzades per protegir el benestar dels animals, les directrius d’aquest tipus que expliquen com s’han de dur a terme aquestes normes en la pràctica són crucials”, ha declarat l’italià Andrea Gavinelli, cap de la Unitat de Protecció dels Animals de la Direcció General de Salut i Consum de la Comissió Europea. De moment aquest manual de procediment està disponible en anglès, encara que en els propers mesos s’editarà en castellà.