danila brunner

Danila Brunner. Directora de BIOFACH, Fira líder mundial d’Aliments Ecològics, amb convocatòries en sis llocs clau del món: Nuremberg, Alemanya; Baltimore, EUA; Shanghai, Xina; Sao Paulo, Brasil; Kochi, Índia i Tòquio, Japó i VIVANESS, Saló Internacional de Cosmètica Natural, que celebra aquest any el seu desè aniversari. La senyora Brunner ha acumulat una gran experiència en gestió de grans certàmens internacionals al llarg de més de vint anys, els darrers deu a càrrec de ProWein, fira líder de vins a la institució firal Düssseldorf Messe.

Bio Eco Actual
Pot explicar als consumidors espanyols per què és BioFach / Vivaness tan important per al sector ecològic?

Ms. Danila Brunner
BIOFACH i VIVANESS reflecteixen tota la diversitat del mercat internacional d’aliments ecològics i de cosmètics naturals. Les dues fires són salons exclusivament monogràfics i el punt culminant del calendari firal de tots els professionals i apassionats amants del sector ecològic. BIOFACH i VIVANESS exerceixen, d’una banda, el paper de plataformes comercials i de negocis i, d’altra banda, constitueixen el punt de trobada anual dels seus sectors. Així mateix són, juntament amb el Congrés, un fòrum sòlid de coneixement des del qual s’impulsen els assumptes mundials. Igualment tenen una rellevància social i política i ho fan en un escenari internacional! I tot això repercuteix finalment també en els consumidors, també a Espanya, i es pot veure a la secció de productes ecològics dels supermercats i en les cistelles de la compra.

Atès que és una fira per a professionals, quins beneficis aporta als productors espanyols participar a la fira?

BIOFACH i VIVANESS, així com les seves filials internacionals, reuneixen l’oferta i la demanda mundials en el sector ecològic, el que resulta beneficiós per als mercats que exporten molt com és el cas de l’espanyol. Els productors de la Península Ibèrica troben en el duo firal a importadors, majoristes i compradors del comerç internacional, tant de productes bàsics com de productes elaborats a l’assolellada Espanya. Els agents del mercat i els responsables de la presa de decisions del sector dissenyen des de BIOFACH i VIVANESS el futur del sector ecològic, discuteixen les condicions marc i els desenvolupaments polítics i marquen importants pautes. Els productors espanyols poden contribuir en aquest disseny i beneficiar-se dels resultats. I no cal oblidar que en la creació de xarxes i l’intercanvi amb els expositors i visitants de tot el món rau un dels molts valors afegits de BIOFACH i VIVANESS. Convido als representants espanyols del sector a experimentar-ho ells mateixos el proper mes de febrer a Nuremberg, i m’encantaria saludar-los personalment allà!

Espanya és terra de grans vins i olis d’oliva ecològics d’alta qualitat a preus molt competitius. Està la seva presència a BioFach d’acord amb aquesta realitat?

Sí, i tant !, Espanya convenç els visitants professionals del duo firal de BIOFACH i VIVANESS cada any amb una forta presència. A la cita de 2015, va tornar a ocupar el cinquè lloc del rànquing internacional amb 120 expositors. I també en la xifra de visitants sol trobar-se Espanya des de sempre entre els deu principals! Però no només impressiona la quantitat; els productes procedents de la Península Ibèrica són el delit dels professionals del sector ecològic de BIOFACH per la seva qualitat i sabor! Amb els nostres mons d’experiències dedicats a l’oli d’oliva i al vi, oferim als productors espanyols una possibilitat òptima de presentar a la competència els seus productes d’alta qualitat i convèncer encara a més compradors i amants dels plaers ecològics.

Quins són els temes que preocupen al sector dels aliments ecològics? Sobre què es parlarà al Congrés Organic 3.0 en les activitats de BioFach d’aquesta edició?

El moviment ecològic s’ocupa molt especialment de la discrepància entre el creixement i el llarg camí cap al canvi en l’alimentació. Es planteja la qüestió de amb quin paper i objectiu podrà contribuir de forma contundent a solucionar els desafiaments globals de la sostenibilitat. Sota el títol “Organic 3.0: foment de l’agricultura ecològica” es discuteix actualment en el sector sobre l’estat actual en el marc del proper Congrés de BIOFACH i, després de les conegudes condicions marc, enfoca ara l’actuació per promoure els productes ecològics. Dissenyem el tema principal del congrés juntament amb els nostres socis, la patrocinadora internacional de BIOFACH, IFOAM – Organics International, així com la patrocinadora nacional, l’Associació de la Indústria Alemanya d’Aliments Ecològics (BÖLW). Les conferències inspiradores i temes principals que s’integraran al Congrés de 2016 el poden veure els interessats amb tot detall a la pàgina principal de BIOFACH a www.biofach.de/programme.

Quin paper tenen avui els productes vegans en el context dels aliments ecològics?

Per BIOFACH, vegà sempre és vegà ecològic; com saló líder mundial d’aliments ecològics, només ens ocupem d’aquest àmbit. En general, aquests dos termes “vegà” i “ecològic” estan estretament relacionats. Darrere de tots dos conceptes es troba, entre altres coses, el desig d’apostar per formes industrials i productives més ecològiques i respectuoses amb el medi ambient. La tendència actual cap a un estil de dieta vegana es plasma en l’últim món d’experiències de BIOFACH: el món d’experiències VEGÀ, que va celebrar la seva estrena en la passada edició de 2015. Igual que en els mons d’experiències de l’ OLI D’OLIVA i del VI, els visitants professionals troben allà més que una exposició de productes. A l’àrea es cuina, tasta i discuteix professionalment. El soci del món d’experiències VEGÀ és l’Associació de Vegetarians d’Alemanya (VEBU). A més, participen en el programa altres organitzacions internacionals com la Vegan Society.

Com veu el futur del consum de productes ecològics a Espanya, en vista de la gran producció però el baix consum?

Sens dubte, aquesta pregunta la podrien respondre els experts espanyols del mercat. Com a directora de BIOFACH i VIVANESS considero que un fort mercat d’oferta proporciona una bona base per a un desenvolupament positiu també en el futur a escala internacional. Però, per descomptat, un interès creixent dels consumidors pels productes ecològics, així com una creixent demanda en el mercat interior serien un motiu més per impulsar el mercat espanyol. M’agradaria convidar els actors espanyols del sector ecològic a seguir treballant en aquest objectiu, fer-se una idea general de la diversitat i el potencial dels productes ecològics a BIOFACH i endur-se tots aquests coneixements de nou a Espanya per convèncer  a més persones de les bondats dels productes ecològics!