VSF Justicia Alimentaria Global 30/01/2016
Dinar escombraries des del bressol.

Al Parlament Europeu ha frenat aquesta setmana un projecte de llei de la Comissió Europea (CE) que hagués permès augmentar la quantitat de sucre en els aliments per a nadons, superant així les indicacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Concretament, la proposta de la CE pretenia elevar el contingut de sucres afegits dels aliments infantils dirigits a nadons de menys de 6 meseshasta un 30% del contingut total d’energia que aporta el producte respecte a la quantitat total que necessitem. És a dir, el producte de Hero Baby meva primera galeta (180 grams), indicat per a nadons de 4 a 5 mesos, podria contenir 60 grams de sucre, equivalent a vuit sobres de sucre.

Aquesta quantitat de sucres és sis vegades superior a la recomanada per l’Organització Mundial de la Salut i, a més, es dirigeix ​​en direcció oposada a totes les recomanacions independents sobre les característiques nutritives dels aliments per a menors de 6 mesos, incloses les de la pròpia OMS sobre alimentació infantil.

Així mateix, la Comissió pretenia que aquest tipus d’aliments hiperensucrats es poguessin comercialitzar com a productes recomanats a partir dels 4 mesos de vida, una cosa que novament se saltava totes les recomanacions de salut internacionals.

Durant la votació, el Parlament va assenyalar la claríssima deficiència en l’etiquetatge dels aliments hiperazucarados, ja que s’hauria esmentar de manera clara que no estan indicats per a menors de 6 mesos, cosa que, en l’actualitat, no passa.

Segons aquestes dades, es podia esperar un resultat unànime contrari a la proposta de la Comissió, però la votació va ser molt renyida. Finalment, la «proposta hiperazucarada» per a la població infantil es va bloquejar amb 393 vots a favor i 305 en contra (bàsicament, els del Partit Popular Europeu).

El lobby no entén d’edats

Què s’amaga darrere de la proposta de la Comissió? Ni més ni menys que el potent i poderós lobby de la indústria d’aliments infantils i la seva incessant batalla per reduir les edats de venda dels seus productes i mitigar les recomanacions nutricionals sobre ells. Respecte al tema de l’etiquetatge, val la pena recordar la resolució de 1994 de l’Assemblea Mundial de la Salut en què s’especifica que l’edat recomanada per iniciar el consum d’aliments processats és a partir dels 6 mesos. Des de llavors, la indústria d’aliments infantils ha lluitat contra aquesta recomanació amb ungles i dents i ha centrat la seva publicitat en els aliments que van dels 4 als 6 mesos d’edat, ja que representen el segment de major creixement potencial en vendes en els últims anys (creixements sostinguts del 7-8% a l’any).

L’objectiu de les empreses és simple: utilitzar els productes tous hiperazucarados com a ganxo inicial perquè el seu consum comenci com més aviat, especialment a partir dels 3-4 mesos de vida. Per a la indústria, esperar fins als 6 mesos suposaria arribar tard, ja que s’hauria començat a incorporar el consum més saludable de productes no processats. Per tant, la proposta de la Comissió pretenia, senzillament, obrir la finestra comercial a les empreses d’alimentació infantil a costa de la nostra salut i la dels nostres fills i filles. A l’Estat espanyol, l’alimentació infantil està dominada per dues úniques empreses: Hero i Nestlé, amb més d’un 50% de quota de mercat i, ambdues, amb un gran interès en que la proposta de la Comissió veiés la llum. El debat a l’Eurocambra sobre l’increment de sucre en els aliments per a nadons no està tancat i la proposta ha estat retornada a la Comissió perquè es reescrigui. Estarem atents.

Obesitat i sobrepès

L’obesitat i el sobrepès són el principal problema sanitari a l’Estat espanyol, i també a Europa.

Segons l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), representa una despesa sanitària aproximat de 5.000 milions d’euros anuals. L’epidèmia de les malalties associades al sobrepès i l’obesitat està atacant de manera intensa a la població infantil -el Estat espanyol és un dels líders mundials- i diverses organitzacions a tot Europa fa anys que lluiten perquè hi hagi polítiques que restringeixin el consum i la publicitat d’aquest tipus d’aliments hiperazucarados.