Sol Natural 25/02/2016
Diferències entre l’espelta i el blat.

Tot i que és cert que l’espelta i el blat són molt semblants, en realitat hi ha grans diferències entre aquests dos grans. Sol Natural ens explica per què aquest antic cereal posseeix majors beneficis que el blat, tant en l’àmbit nutricional com per al medi ambient.

Què és l’espelta?

L’espelta (Triticum spelta) és un gra menys conegut i molt més antic que el seu cosí modern, el blat (Triticum aestivum). S’estima que l’espelta ja es conreava fa més de 7.000 anys!

No obstant això, en el s. XIX, després de la ràpida evolució de tècniques agrícoles modernes, va deixar de conrear-se, doncs ja no resultava rendible per als agricultors. I és que les recol·lectores podien collir el blat comú en un únic procés, mentre que l’espelta necessitava procediments addicionals per poder extreure la closca exterior dura, el que complicava i encaria el procés.

Per sort, l’espelta no es va perdre per complet, i a mitjans de la dècada de 1980 va ser redescoberta a Europa, pel que avui en dia podem gaudir de magnífic cereal.

Quines diferències hi ha entre el blat modern i l’espelta?

1. L’espelta té un valor nutricional superior al blat

Malgrat que l’espelta és un cereal més antic, no ha sofert tantes modificacions genètiques com el blat, que va ser manipulat per satisfer les necessitats de fabricació.

L’espelta ha mantingut molts elements originals que li proporcionen un perfil nutricional increïble, juntament amb una fàcil digestió que li atorga qualitats antiinflamatòries.

Proteïnes. És cert que l’espelta té una mica més de proteïnes que el blat (15% enfront del 10%), però el més important és que aquestes proteïnes contenen els vuit aminoàcids necessaris per al cos humà. Aquests aminoàcids es diuen “essencials” perquè el cos no pot produir-los. Només s’aconsegueixen a través dels aliments. A més, aquestes proteïnes contenen més quantitat d’un aminoàcid anomenat lisina que en el cas del blat, el que les converteix en proteïnes amb major qualitat biològica.

Fibra. La fibra de l’espelta és sobretot fibra soluble. Aquesta retarda l’absorció dels hidrats de carboni, pel que resulta beneficiosa per a tothom, però sobretot per als diabètics. També, i gràcies al seu alt contingut en fibra, és ideal contra el restrenyiment i en dietes d’aprimament.

Minerals. El contingut mineral també és més alt en l’espelta, destacant el magnesi, fòsfor, ferro i zinc.

Vitamines. L’espelta conté vitamines B, E i A. Per fer-nos una idea, una llesca de pa d’espelta conté aproximadament un 75% de riboflavina (vitamina B2), que resulta ideal aquesta contra les migranyes!

Gràcies a la seva gran riquesa en nutrients, l’espelta és un gran aliat per a la nostra salut, recolzant de manera saludable les seves funcions en el sistema cardiovascular, ossi, sistema nerviós i sistema immunitari.

sol natural espelta trigo diferencias 2

2. L’espelta és més digestiva que el blat comú

Encara que l’espelta conté gluten, i no és apta per a celíacs, és cert que és molt millor tolerada que el blat, pel que moltes persones amb tendència a patir algun tipus d’al·lèrgia al blat, no tenen cap problema a l’hora de consumir espelta.

Però, per què digerim millor l’espelta que el blat comú?

A) El gluten de l’espelta té una composició molecular diferent que el gluten de blat modern, sent més fràgil i soluble en aigua. No obstant això, el gluten del blat no es descompon en aigua, i quan es treballa es fa més fort. De fet, el blat modern ha estat modificat per desenvolupar un alt contingut en gluten i poder produir un alt volum de productes comercials al forn.

En el nostre sistema digestiu passa una cosa semblant. El gluten d’espelta, que és més fràgil, es trenca fàcilment en trossos durant la masticació i l’acció de barreja, la qual cosa permet als enzims i els àcids secretats durant el procés digestiu treballar més fàcilment. En el cas del blat, durant el procés digestiu es forma un bolo, pel que és més difícil de digerir.

B) El blat modern es va modificar per eliminar la closca exterior, i que resultés així més fàcil de collir. Com que no disposa d’aquesta closca, el blat modern va desenvolupar inhibidors de l’enzim per lluitar contra les plagues (els enzims són el que fem servir per digerir els aliments). Aquests inhibidors de l’enzim retarden encara més l’activitat de l’enzim que es necessita per a la digestió completa.

L’espelta, amb un casc exterior dur, no necessita inhibidors de l’enzim, pel que la seva digestió és més fàcil.

C) Finalment, l’espelta té més contingut en fibra que el blat, el que ajuda a una millor digestió del gluten.

3. L’espelta és més resistent i més respectuosa amb el medi ambient que el blat

Com hem comentat, per tal que fos més fàcil de collir, el blat modern es va modificar per eliminar la closca exterior. En suprimir aquesta closca, a part d’eliminar nutrients importants, el blat es va fer més susceptible a insectes i malalties, el que va comportar la necessitat d’usar pesticides tòxics.

Com gra antic, l’espelta ha mantingut el seu casc exterior dur, pel que suporta climes més durs i és més resistent a malalties, el que elimina la necessitat d’herbicides, pesticides o fungicides.

D’altra banda, l’espelta pot créixer en terrenys difícils sense la necessitat de fertilitzants, ja que és un cultiu de relativament baix rendiment. Per tant, és un cultiu més sostenible a llarg termini i més respectuós amb el medi ambient.

Diferències entre l'espelta i el blat

Més informació interessant a www.solnatural.bio