EFE Verde 04/03/2016
El canvi climàtic en l’alimentació provocarà 500.000 morts el 2050.

Els efectes del canvi climàtic en l’agricultura i la cadena alimentària poden provocar més de mig milió de morts en adults en l’any 2050, segons estima un estudi que publica avui la revista The Lancet.

(Imatge: El canvi climàtic repercutirà en l’alimentació mundial. Foto de cultiu d’arròs a Vietnam)

Investigadors de la Universitat d’Oxford (Regne Unit) alerten que l’escalfament global reduirà la productivitat dels cultius, el que afectarà a la dieta de milions de persones.

“Els nostres resultats mostren que fins i tot una reducció modesta de la disponibilitat de certs aliments per persona pot desencadenar canvis en la composició i quantitat d’energia de les dietes, i aquests canvis tindran greus conseqüències per a la salut”, adverteix Marc Springmann, autor principal de l’estudi .

L’escalfament global afectarà la facilitat per produir i consumir productes com fruites i verdures, així com carn vermella, segons els científics, per la qual cosa podria “incrementar la incidència de malalties no contagioses com les cardiopaties, els vessaments i el càncer”, indica Springmann.

CO2 = menys aliments per persona

Segons els seus càlculs, si no es prenen mesures per tallar les emissions de diòxid de carboni (CO2), el canvi climàtic conduirà a una reducció en la disponibilitat d’aliments d’un 3,2% per persona, el que correspon a unes 99 quilocalories per dia.

La ingesta de fruites i vegetals podria reduir-se en 14,9 grams per dia -un 4% – i la de carn vermella en 0,5 grams per dia -un 0,7% -.

Per contra, si les emissions es redueixen i s’eviten els efectes nocius del canvi climàtic, el model amb el qual han treballat els investigadors prediu que la disponibilitat d’aliments serà cada vegada més gran i es poden prevenir prop de 1,9 milions de morts en 2050.

Per països, els pobres, els més afectats

Els països més afectats per la manca de productivitat dels cultius seran aquells la població compta amb baixos i mitjans ingressos, especialment a les regions del Pacífic oriental i el Sud-est d’Àsia.

Prop de tres quartes parts de les morts que podrien ocórrer per canvis en l’alimentació es preveuen a la Xina (248.000) i l’Índia (136.000).

En termes relatius, Grècia és un dels països més afectats del món, amb 124 morts per cada milió d’habitants pronosticades, mentre que Itàlia també està a la part alta de la llista amb 89 morts per cada milió de persones.

Espanya ocupa una posició intermèdia en aquest rànquing, amb 24 morts per cada milió d’habitants, una xifra similar a la de països com França (32 morts per cada milió) i el Regne Unit (25 morts per milió).

A Llatinoamèrica, Colòmbia patiria tan sols 0,33 morts addicionals per milió d’habitants, México 0,37; Argentina 5,47 i el Brasil 24,25.

Fuente: EFEverde – www.efeverde.com