ESPAI PATROCINAT PER:
Suplementos Solgar

L’arribada de la primavera ocasiona, de manera més acusada que en altres períodes de l’any, reaccions al·lèrgiques causades per la presència de pòl·lens d’arbres i plantes.

Una reacció al·lèrgica és una reacció immunitària amb nivells sèrics alts d’histamina, molècula moduladora destinada a protegir-nos davant unes substàncies determinades. Es tracta doncs d’una reacció per hipersensibilitat.

Els símptomes més freqüents són conseqüència d’una resposta inflamatòria produint: llagrimeig, urticària, erupcions cutànies, congestió nasal, asma, rinitis i migranya entre d’altres.

De manera general, en cas d’al·lèrgia poden estar desequilibrats diversos sistemes i funcions de l’organisme, de manera que a l’hora de fer un tractament adequat, ho tindrem en compte.

No obstant això, comptem amb alguns nutrients específics i plantes, que ajuden a reduir el nivell d’histamina de l’organisme alhora que aporten una acció antiinflamatòria, ajudant a dur a terme una bona adaptació a aquesta bonica, però difícil estació de l’any…

ELS ALIATS ESTRELLA*

alergias primaverales

L-metionina, un aminoàcid que ajuda a eliminar la histamina amb el qual es recomana l’aportació d’un Complex B. S’aconsegueix reduir la gravetat i durada de l’al·lèrgia.

L-cisteïna, aminoàcid de caràcter mucolític, idealment per a casos de molta mucositat, i de capacitat protectora i detoxificadora per a pells amb picors, gràcies al seu compost ensofrat.

Quercetina, un bioflavonoide amb activitat inhibidora de la histamina i de formació de leucotriens així com de prostaglandines. Juntament amb la vitamina C, potenciem la seva acció a més d’ajudar a desintoxicar l’organisme.

Probiòtics, Lactobacillus, Bifidobacterium i Bacillus clausii són els més recomanats. Estan associats a una feina immuno moduladora proporcionant una major protecció enfront dels agents al·lèrgens.

Omega 3 (EPA) com a regulador de la resposta immune enfront de les inflamacions i complicacions respiratòries.

Escutelaria, herba xinesa rica en flavonoides amb efectes antial·lèrgics i antiinflamatoris de gran ajuda en inhibir l’alliberament d’histamina pels mastòcits, i la producció de leucotriens.

Dong quai planta que redueix la producció d’anticossos associats a les reaccions al·lèrgiques amb alts nivells d’Ig E, amb activitat antiespasmòdica davant de casos d’obstrucció a les vies respiratòries com l’asma bronquial.

Regalèssia, planta de característica similitud al cortisol, amb acció inhibidora de la histamina, leucotriens i prostaglandines a més de comportar-se com un gran desintoxicant i estimulant de la funció hepàtica.

Aliments beneficiosos a aportar són la pastanaga, la carabassa o moniato, rics en carotenoides, que redueixen la formació de leucotriens. L’all, ceba, poma i raïm negre (biològiques) no poden faltar pel seu contingut en quercetina i segons el cas, els fermentats com el xucrut i el kombucha.

No menys importants, les llavors oleaginoses com les pipes de carbassa, llavors de lli o de cànem per la seva riquesa en omega 3, així com les nous, ametlles o qualsevol dels seus olis, sempre de primera pressió en fred.

A evitar productes lactis, sucre refinat, sulfits, fregits i alcohol

I finalment destacar el beure molt líquid i infusions depuratives. El suport hepàtic per a aquests casos ens serà de gran utilitat de cara a afavorir l’eliminació d’histamina, reduint símptomes i actuant com a prevenció. En parlarem més endavant.

*la suplementació ha de ser prescrita i supervisada per un professional de la salut

Autora: Mareva Gillioz, Dietista i Coach nutricional, especialitzada en Naturopatia