Ecologistas en Acción 14/03/2016
Extremadura prohibeix l’ús de glifosat en espais públics.

Des d’Ecologistes en Acció celebren la decisió presa el passat 10 de març, a l’Assemblea Extremenya de prohibir l’ús d’herbicides químics per al control de flora espontània en espais d’ús públic, com ara vores de carreteres, línies de serveis, voreres , jardins i parcs, protegint així la salut de la ciutadania i el medi ambient.

Al març de 2015 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va classificar a Glifosat, principi actiu de la gran majoria dels herbicides utilitzats a nivell mundial, com “probablement cancerigen”, després de la publicació per part d’Agència d’Investigació sobre el Càncer ( IACR) d’un ampli estudi que demostrava l’aparició de limfoma no-Hodgkin, desenvolupament de cèl·lules canceroses i danys en l’ADN en animals de laboratori en contacte amb Glifosat.

La normativa espanyola sobre Ús Sostenible dels Productes Fitosanitaris, assenyala que “l’Administració competent pugui aplicar el principi de cautela limitant o prohibint l’ús dels productes fitosanitaris que consideri perillosos” i que hauria d’informar i sensibilitzar la població en referència als riscos resultants del seu ús, així com sobre la utilització d’alternatives no químiques.

Atenent a l’anterior, Ecologistes en Acció va iniciar una Campanya Contra l’Ús de Herbicides, tant a nivell estatal com autonòmic, per informar i instar les administracions a suspendre l’ús de glifosat en els espais públics. L’organització ecologista ha facilitat més informació sobre l’existència d’alternatives viables als herbicides químics per al control de la vegetació no desitjada, com ara els mètodes mecànics o tèrmics que s’utilitzen en la major part dels països europeus, que a més de ser més respectuosos amb la salut de les persones i amb el medi ambient suposen un major potencial en la generació d’ocupació.

Recentment i fent-se ressò d’aquesta campanya, a més de les promogudes per multitud de plataformes ciutadanes contra els herbicides, grans ciutats com Madrid, Barcelona i Saragossa han decidit deixar d’usar herbicides químics.

El passat dia 10 la diputada Irene de Miguel, del grup Podem, va portar la proposta de prohibició de l’ús de Glifosat a l’Assemblea Extremenya i, amb el vot a favor de PSOE i l’abstenció de PP, la proposta va tirar endavant, convertint-se avui Extremadura en la primera CCAA espanyola a prendre aquesta mesura en protecció de la salut de les persones i del medi ambient.

Madrid deixarà d’utilitzar de forma progressiva el glifosat

Barcelona diu adéu al glifosat