Justicia Alimentaria Global 15/03/2016
Què té a veure el Brent amb el preu del pa? Per Javier Guzmán.

Durant els últims quatre anys, el preu internacional dels cereals està de baixada, tornant a ser notícia aquests dies una altra important caiguda en la cotització.

Els cereals, hem de recordar, segueixen sent amb gran diferència la font d’aliments més important del món, tant per al consum humà directe com, d’una manera indirecta, per a la utilització de pinsos per a animals. Per tant, tot el que succeeix en aquest sector dels cereals és crític per al subministrament d’aliments a tot el món.

La primera pregunta que ens hauríem de fer és per què està baixant el preu. Hi ha menys demanda?, consumim menys cereals?, hi ha hagut una pujada de la productivitat, de la superfície conreada?, és bo que baixi el preu dels cereals?, per a qui pot ser bo?

Doncs bé, sembla que un dels factors que està dirigint fonamentalment aquesta baixada de preus és la caiguda global del preu del petroli. I vostès diran, però què té a veure?

Doncs en un sistema alimentari racional i eficient, en principi molt poc, però en el nostre sistema globalitzat i mercantilitzat de l’alimentació podem observar que un dels principals consumidors de cereal són els nostres cotxes, en forma de biodièsel, per tant si hi ha una reducció en la demanda global de petroli automàticament baixa el preu del cereal. Això és així perquè es calcula que perquè aquests combustibles siguin rendibles és necessari un preu del barril de petroli d’entre 60 i 90 euros i actualment estem al voltant dels 40.

Veiem llavors clarament la distorsió que aquest negoci de les petrolieres té en el preu dels aliments bàsics. Una distorsió que es genera perquè aquest nou consum competeix directament amb l’alimentació i ha estat un les causants dels últims anys juntament amb l’especulació alimentària de la banca d’dramàtiques pujades de preu dels aliments. Aquestes pujades del preu del gra bàsic que en l’any 2008 i 2011 durant les dues últimes crisis alimentàries es va saldar amb milions de persones que van passar a formar part de les estadístiques de la fam.

Però no ens podem enganyar, la baixada de preus del gra que, en principi és bona per a milions de persones al món, ja que condiciona el poder accedir a l’alimentació és conjuntural, i durarà el que duri l’actual crisi de preus del petroli. La realitat és que la demanda de biodièsel es preveu que segueixi en augment. La previsió de la FAO és que el biodièsel creixi un 54% fins 2023 i abast dels 40.000 milions de litres enfront dels ja 28.000 milions del 2014.

En aquest punt cal recordar que Europa és el major consumidor d’aquest tipus de combustible, per tant un dels majors responsables ia més ha estat incentivant la producció d’aquest producte fins a acumular el 28,9% de tota la producció mundial.

En els moments alcistes de preus guanyen les grans multinacionals del cereal. Un mercat que el del cereal que és un dels oligopolis de major concentració que existeix, controlat per només quatre empreses, Archer Daniels Midland (ADM – Estats Units) Bunge (Argentina) Cargill (Estats Units) Louis Dreyfus (França), però actualment en el moment de baixada, ningú pot dubtar que segueixen tenint enormes beneficis. Els que ara perden en aquesta pel·lícula són altres, en concret els petits productors de cereal que els venen a aquestes multinacionals, ja que el cost de les entrades i cultiu comença a no ser cobert pel preu obtingut. Els agricultors no estan només mirant al cel i esperant que plogui, sinó mirant als panells de cotització del preu del Brent.

És necessari i urgent La Unió Europea reflexioni i assumeixi que la seva estratègia de biodièsel ha fracàs estrepitosament, ja que no ha aconseguit aturar l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i, en canvi, el que ha provocat és un augment d’ús de sòl dedicat al monocultiu, utilització massiva de recursos hídrics, desforestació, expulsió de famílies camperoles i una distorsió nefasta en la conformació i estabilització del preu dels aliments.

Si bé l’any passat el Parlament Europeu va rebaixar les expectatives de creixement de biodièsel, el màxim permès és d’un 7% de tot el combustible utilitzat la qual cosa és tan sols 1.6 punt menys que l’anterior límit, i que a totes és insuficient. Cal acabar urgentment amb aquesta bogeria que el cost dels aliments essencial per a la gran majoria de la població mundial sigui fixat per les petrolieres i la banca.

Autor: Javier Guzmán, Director de VSF Justicia Alimentaria Global. Publicat per Nueva Tribuna i Público