ciguenas vertederos

EFE Verde 16/03/2016
Les cigonyes deixen d’emigrar a l’hivern pel menjar dels abocadors.

Una investigació de la Universitat britànica d’East Anglia ha constatat que les cigonyes blanques, en trobar en els abocadors una font segura d’aliment, han deixat d’emigrar a l’hivern des d’Europa a Àfrica.

(Imatge: Les cigonyes deixen d’emigrar a l’hivern)

Des de mitjans de la dècada dels vuitanta un nombre creixent de cigonyes ja no emigren des d’Europa a l’Àfrica a l’hivern, sinó que moltes viuen a Espanya i Portugal tot l’any alimentant de “menjar escombraries” que aconsegueixen en els abocadors.

L’estudi és el primer a confirmar que les cigonyes blanques ara nien i viuen a prop dels abocadors durant tot l’any.

La investigadora Aldina Franco de la Universitat d’East Anglia i directora de l’estudi ha destacat que la població d’aquestes aus a Portugal “ha crescut deu vegades en els últims vint anys. El país alberga ara unes 14.000 aus hivernals i el nombre segueix creixent”.

“Diverses espècies, inclosa la cigonya blanca, que solien ser totalment migratòries a Europa ara tenen poblacions residents. Volem entendre les causes i els mecanismes darrere d’aquests canvis del comportament migratori”.

Comportament:

L’estudi s’ha centrat en analitzar la dependència dels ocells del menjar trobada en els abocadors i la influència en els seus hàbits de nidificació, distàncies diàries de viatge i zones d’alimentació.

L’equip d’investigació, format també per experts de les universitats de Lisboa, Porto i de l’Associació Britànica d’Ornitologia, ha seguit a 48 ocells a través de dispositius GPS.

Les dades els va permetre seguir el moviment de les cigonyes entre les seves zones de nidificació i alimentació, detectar els moviments de llargues i curtes distàncies i estudiar el seu comportament.

Les cigonyes ara depenen dels abocadors per a alimentar-se, especialment durant l’època reproductiva, quan normalment altres fonts d’aliment són més escasses. Aquesta circumstància ha facilitat l’establiment de poblacions residents.

L’estudi assenyala que els abocadors permeten l’ús del niu durant tot l’any. Aquesta estratègia permet a les aus residents seleccionar els millors llocs per niar i començar abans la reproducció.

“Tenir el niu prop a una font garantida d’aliment vol dir que les cigonyes estan menys disposades a abandonar-lo durant l’hivern i, al contrari, prefereixen passar la temporada no reproductiva defensant els llocs altament desitjables en què es troben els seus nius”.

Font: EFEverde – www.efeverde.com

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here