residuos en fallas

Amigos de la Tierra 17/03/2016
Més de 1.000 llaunes i ampolles recollides en 15 minuts a 2 illes a les Falles de València.

Ahir 16 de març, activistes d’Acció ecologista Agró, Amics de la Terra i Greenpeace van recollir més de 10 grans bosses de residus després de la Mascletà en la Plaça de l’Ajuntament de València en tan sols 15 minuts.

En el marc d’una acció per visualitzar el gran abandonament d’escombraries, les organitzacions s’han proposat mostrar la gran quantitat de residus que es generen cada dia a les Falles, i en qualsevol tipus de festes, recollint i classificant els residus que acaben abandonats.

Les organitzacions han separat les escombraries recollides, comprovant que les llaunes de begudes han estat el rebuig més nombrós, més de 1.000 unitats en total. Aquest abandonament massiu de residus provoca brutícia i mala imatge i, per aquest motiu, les administracions han desenvolupat diverses iniciatives de recollida durant les festes, amb diferents punts per a la recopilació d’ampolles de vidre i llaunes. No obstant això, aquests mètodes són insuficients per evitar que llaunes i ampolles s’acumulin per carrers i places, tot i que gestionar-representa un elevat cost a les arques municipals. A més, els residus abandonats són difícils de separar, per la qual cosa perden el seu potencial de reciclatge i, per tant, es desaprofiten recursos naturals.

Les organitzacions ecologistes consideren necessari posar en marxa mesures de prevenció perquè aquests residus no acabin abandonats i posteriorment en incineradores o abocadors. Hi ha iniciatives que han demostrat la seva eficàcia per gestionar els residus més comunament abandonats: la prohibició de les bosses de plàstic, tornar a vendre les begudes amb dipòsit i utilitzar-los envasos i gots reutilitzables per evitar l’abandonament de llaunes i ampolles, serien dos clars exemples.

Segons Alodia Pérez Muñoz, responsable de l’àrea de recursos naturals d’Amics de la Terra, “les grans quantitats de residus abandonats generen seriosos impactes en ciutats, pobles i entorns naturals. Els fabricants dels principals residus abandonats han d’assumir la seva responsabilitat, i posar solucions efectives des de l’origen del problema”.

Les entitats ecologistes demanen a les administracions públiques ia la indústria, responsable d’aquests residus, que posin en marxa mesures que solucionin els problemes d’abandonament des de l’origen, que realitzin campanyes de sensibilització eficaços i evitin situacions de brutícia i malbaratament de recursos públics, com l’evidenciada ahir a València.

Imatges de l’acció