Impuesto bollería industrial impost pastisseria industrial bolleria industrial

De tots els aliments processats potser la brioixeria industrial és el més popular. Els dolços, els pans industrials, les galetes, estan àmpliament difosos en la nostra dieta, molt per davant d’aliments molt saludables com la verdura i fruita. És difícil trobar alguna persona que no hagi consumit pastisseria industrial alguna vegada.

La consumeixen tant adults com nens, però són especialment els nens els principals consumidors ja que s’ha convertit en substitut del tradicional dinar o berenar diari, amb la diferència que l’entrepà de tota la vida era sens dubte molt més sa.

Però, què passa quan la consumim de forma habitual? Per contestar aquesta pregunta és necessari conèixer la composició d’aquest “aliment”, i després de saber la resposta, comencem a sospitar que més que nodrir-nos el que fa és emmalaltir-nos.

La principal característica d’aquesta pastisseria és la de ser un aliment molt calòric atapeït de sucres simples i de greixos. Calories buides, moltes calories i poca quantitat de nutrients, ja que 100 grams poden proporcionar de 400 a 600 calories, que suposen el 30% de les calories totals que una persona ingereix al dia. Al estar composta per sucres simples i no aportar pràcticament fibra no produeix sensació de sacietat, ens indueix a menjar en gran quantitat i té com a conseqüència l’augment d’obesitat entre els seus consumidors.

 

Els greixos amb la qual es produeix tampoc són saludables. Es tracta de greixos hidrogenats o greixos trans, olis de palma i coco, que s’usen en la indústria de la brioixeria pel seu baix cost, juntament amb greixos saturats animals, llards de porc i mantegues. Pugen el nivell de lipoproteïnes de baixa densitat (LDL), popularment conegudes per “colesterol dolent”, i eleven els triglicèrids, tots dos relacionats amb l’increment de malalties cardiovasculars, hipercolesterolèmia i arteriosclerosi.

Els sucres refinats i els sucres simples com la sacarosa, la glucosa o el sucre invertit produeixen increments considerables dels nivells d’insulina en sang, amb el risc aparellat de patir diabetis tipus 2. El contingut en vitamines i antioxidants és pràcticament nul, el que afavorirà la producció de radicals lliures, i la presència de minerals és molt pobre sent el sodi l’únic mineral que s’hi troba i en excés, i el seu elevat consum pot causar hipertensió.

Si volem portar una dieta sana i equilibrada que ens garanteixi salut i benestar, cal eliminar, o reduir al mínim, la pastisseria industrial.

Autor: Raúl Martínez, dietètica i dieto teràpia Homo toxicologia