civada sense gluten avena sin gluten

La civada és un cereal molt nutritiu i beneficiós per a la nostra salut: conté vitamines del grup B, zinc, magnesi, proteïnes i és rica en beta-glucans, que ajuden a disminuir el nivell de colesterol en sang i en conseqüència, redueixen el risc de patir malalties cardiovasculars. No obstant això, i malgrat les seves excel·lents propietats nutricionals, durant anys ha existit certa polèmica sobre si la civada es podia incloure en la llista d’aliments aptes per a celíacs.

La veritat és que la civada pura no conté gluten. El que passa és que la civada convencional se sol contaminar durant el cultiu o processat pel contacte amb altres cereals amb un elevat contingut en gluten, com poden ser el blat, l’ordi, el sègol, etc.

Com aconseguim que la nostra civada estigui lliure de gluten?

Per evitar el problema de la contaminació, la nostra civada procedeix de cultius ecològics del Nord d’Alemanya, de moment únic país de la Unió Europea que pot certificar la civada com a lliure de gluten.

Allà la civada es conrea de forma aïllada per evitar el contacte amb altres cereals, i es manipula en instal·lacions i amb maquinària específiques, garantint així la màxima seguretat. Durant tot el procés seguim unes pautes molt estrictes, portant a terme exhaustius controls durant el cultiu, la collita, el processament, el rentat, l’empaquetatge i el transport.

Finalment, i abans de la seva distribució, analitzem al laboratori cada lot per comprovar que el seu contingut és inferior a 20 parts per milió de gluten (en comparació dels 8.000 ppm de la civada convencional), quantitat exigida per obtenir la certificació europea “sense gluten”.

És apta per a intolerants al gluten i celíacs?

La civada es pot incloure, de forma moderada, en una dieta lliure de gluten per la majoria de persones amb celiaquia. De fet, així ho manifesta el reglament CE 41/2009, que diu que “la majoria de les persones, si bé no totes, que pateixen intolerància al gluten poden incloure la civada en la seva dieta alimentària sense efectes nocius per a la salut” sempre que la civada no hagi estat contaminada amb el blat, el sègol, l’ordi o altres cereals.

De totes maneres, tot i que la civada pura no conté gluten, cal tenir present el seu baix contingut d’avenina, una prolamina que pot afectar a un reduït grup de celíacs. Per aquest motiu, recomanem començar amb petites quantitats i anar augmentant progressivament la ingesta per comprovar que el consumidor la tolera.

Autora: María Villanueva Yus. Responsable de Comunicació de Sol Natural

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here