Raul Martinez

Ningú dubta que una dieta rica en fibra és molt beneficiosa per a la nostra salut. El consum regular de fibra prevé i combat el restrenyiment, redueix el risc d’hemorroides i diverticulosi associat a aquest, té un important efecte saciant, que és ideal en dietes de control o pèrdua de pes, disminueix els nivells de colesterol i de glucosa en sang i redueix el risc de patir càncer de còlon.

La indústria alimentària convencional, mitjançant l’ús massiu de publicitat, ha estès la idea entre els consumidors que els aliments que ingerim en la nostra dieta són escassos en fibra, i que per poder obtenir uns nivells òptims hem de prendre aliments suplementats en ella. Per aconseguir l’objectiu ens venen productes enriquits en fibra sota termes com ara “integral”, “font de fibra”, “alt contingut en fibra”, “amb fibra” o “multicereals”.

Alguns fabricants afegeixen fibra als seus productes en funció dels seus interessos comercials i no en funció dels interessos del nostre organisme. Si el que busquessin fos la salut del consumidor no afegirien fibra als seus productes sinó que usarien matèries primeres riques en fibra, usarien cereals de gra sencer, amb el seu germen i el seu segó. En lloc d’això afegeixen petits percentatges de segó a les farines refinades per fer els seus productes “integrals”, i quan fan servir farina integral, aquesta no supera el 15% del total.

manzana fibraComparem aquests productes amb un aliment conegut, la poma. Fem servir de patró una poma gran amb pell, que conté aproximadament 5 grams de fibra, i confrontem-la amb els productes enriquits que ens proposen com a alternativa. Per aconseguir aquests 5 grams de fibra necessitem prendre unes quantitats descomunals de productes enriquits.

Us imagineu la quantitat de sodi, greixos saturats, conservants i colorants que acompanyen aquests grams de fibra? Acabaríem amb la nostra salut sense garantir un millor benestar intestinal. Per no parlar de la nostra butxaca, a la què deixaríem fora de combat.

Aliments enriquits amb fibra? No, en absolut. Millor és menjar una bona poma. La seva fibra és abundant i barata. Que no faltin en la teva dieta fruites, verdures i llegums, i sobretot, consumeix cereals integrals, arròs, pasta i pa de veritat, fet 100% amb farina integral.

Autor: Raúl Martínez, dietètica i dieto teràpia Homo toxicologia