teosinte contaminacion transgenica a

Amigos de la Tierra 07/07/2016
El Govern Espanyol no reacciona davant el risc de contaminació transgènica del teosinte.

Organitzacions de la societat civil denuncien que el Govern espanyol no ha pres mesures per evitar l’encreuament entre el blat de moro transgènic MON810 amb les poblacions silvestres de teosinte, parent del blat de moro, tal com afirma el propi executiu en una carta.

Aquesta espècie pot provocar greus danys per al medi ambient i l’agricultura. Organitzacions de la societat civil exigeixen posar fi al cultiu de blat de moro transgènic a la UE.

El teosinte és un parent silvestre del blat de moro, amb origen a Mèxic, que es dóna a Espanya des de fa diversos anys com a nova espècie exòtica, una situació ben coneguda per l’administració. L’encreuament entre el teosinte i el blat de moro pot provocar la dispersió de transgens procedents del blat de moro modificat genèticament i per tant la seva permanència en el medi. Segons les estimacions del Govern, el blat de moro MON810 produeix un insecticida i el seu cultiu abasta més de 100.000 hectàrees a Espanya. Per aquest motiu, les organitzacions de la societat civil ja havien informat a la Comissió Europea de l’aparició del teosinte fa ja diversos mesos. De fet, molt recentment la CE ha reconegut tenir constància del problema i ha assenyalat la necessitat que l’Autoritat Europea en Seguretat Alimentària (EFSA) avalués les dades.

“Ningú sap com s’ha introduït el teosinte a Espanya, però es propaga ràpidament, amb greus danys per als agricultors. Una vegada que el flux genètic comença és molt difícil controlar els danys per als agricultors i el medi ambient “, ha declarat Blanca Ruibal d’Amics de la Terra. “Per aquesta raó demanem que es paralitze immediatament l’alliberament i cultiu de blat de moro transgènic a la UE”, conclou Ruibal.

Des de 1998, data en la qual es va introduir per primera vegada el cultiu de MON810 a la UE, una de les condicions prèvies per a la seva aprovació indicava la necessitat que no existissin espècies silvestres emparentades que permetessin la dispersió de transgens. Per tant, la situació dels cultius transgènics és completament diferent amb l’aparició del teosinte en els camps de blat de moro espanyols des de l’any 2009. Des de llavors no s’han iniciat mesures per evitar la propagació del teosinte. Segons les organitzacions de la societat civil, aquest fet hauria de ser suficient per prohibir el cultiu i alliberament de blat de moro transgènic a la UE. El 8 de juliol tindrà lloc una reunió dels estats membres de la UE en què es discutiran les autoritzacions existents i futures del MON810, Bt11 i el blat de moro 1507.

Les organitzacions de la societat civil urgeixen el Govern espanyol a reaccionar de forma immediata i publicar més informació en un exercici de transparència davant la societat i [2]; consideren fonamental conèixer per què el govern espanyol s’ha negat a informar de manera oficial a la Comissió Europea. En aquesta línia de falta de transparència, Monsanto ha estat ocultant al seu torn el problema a l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, per les sigles en anglès) durant diversos anys, tal com mostren els informes anuals de seguiment que exigeix ​​la regulació europea.

“L’aparició de teosinte i el risc de dispersió de transgens no han de seguir ocultant-se a la població. Si el teosinte adquireix el transgèn del MON810 i comença a produir toxines insecticides això podria suposar un risc sense precedents per al sector agrícola i el medi ambient”, afirma Andoni García Arriola, de la Coordinadora d’Organitzacions Agràries i Ramaderes, COAG.

***

Notes:

[1] Les organitzacions signants de la carta són Xarxa de Llavors “Resembrant i Intercanviant”, COAG, Amics de la Terra, Plataforma Andalusia Lliure de Transgènics, Aragó sense transgènics, Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica i CECU.

[2] Carta de les organitzacions al govern espanyol (24-06-2016)