Associació Vida Sana 16/07/2016
Submarí Lila: Guanyador del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica.

El dimarts 13 de juliol es va lliurar el Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica, organitzat per la Generalitat de Catalunya i l’Associació Vida Sana, en el marc d’una jornada celebrada a l’Escola Can Besora de Mollet del Vallès, centre que va guanyar aquest premi l’any passat.

A l’acte han assistit la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan Mateu, acompanyada per Josep Planas, subdirector general d’Informació i Educació Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat, Joana Ferrer Miquel, cap del Servei d’Orientació i Serveis Educatius del Departament de Ensenyança, i Ángeles Parra, presidenta de l’Associació Vida Sana. En aquesta quarta edició d’aquest guardó, el primer premi ha estat per a la Societat Cooperativa d’ensenyament el Submarí Lila, del Milà, amb el projecte “De la llavor al plat”. El segon premi ha estat atorgat a l’Institut Bosc de Montjuïc, de Barcelona, ​​amb el projecte “Fem créixer l’hort a l’Institut Bosc de Montjuïc”, mentre que el tercer premi ha estat concedit a dos centres, l’Escola Eiximenis, de Girona, amb el projecte “Hort amb Cor”, i l’escola Finestres, de Mieres, amb el projecte “Un pati d’escola saludable: alimentació conscient”.

Segons ha explicat Teresa Masjuan, “la creació d’aquest premi per la Generalitat de Catalunya, el 2013, té per objectiu reconèixer i recolzar l’esforç que fan els centres educatius catalans que realitzen actuacions i projectes relacionats amb l’agricultura i l’alimentació ecològica, com ara l’establiment d’horts escolars ecològics, el desenvolupament d’activitats docents destinades a donar a conèixer els aliments ecològics i fins i tot la implantació d’experiències d’introducció d’aliments ecològics en els menjadors escolars. Aquest reconeixement social i institucional a la realització d’aquest tipus de projectes i als seus promotors suposa un element important per a estimular la seva continuïtat i per fomentar el desenvolupament futur de nous projectes en aquesta línia”.

Segons Masjuan, des del govern es considera molt important que “el treball de la pagesia i dels empresaris del sector agroalimentari es pugui apropar a les noves generacions que s’estan formant, especialment la feina de tots aquells que estan realitzant un esforç afegit pel que fa al cura del medi ambient, com són els que treballen en el sector ecològic, per la seva innegable missatge pedagògic”.

Ángeles Parra, presidenta d’associació, al seu torn, ha comentat que “portem més de 30 anys defensant l’agricultura i l’alimentació ecològica. Per a nosaltres és una gran satisfacció que projectes com aquest siguin una realitat consolidada. Els nens són els consumidors del futur i cal que des de petits coneguin l’alternativa de la producció i l’alimentació ecològica. En els centres de tot Catalunya s’està fent una bona feina i aquest premi és un reconeixement. Per tant moltes felicitats a tots els que dia a dia treballen perquè els nens siguin consumidors crítics en el futur. L’hort i l’alimentació són una eina clau per a ser ciutadans responsables, sostenibles i compromesos en el que és bàsic per a un país, com és l’alimentació de proximitat, el treball de la terra i la sobirania alimentària”.

CAN BESORA
El lliurament d’aquesta quarta edició del premi s’ha realitzat a l’Escola Can Besora, de Mollet del Vallès, que és el centre que va guanyar l’anterior edició d’aquest guardó amb el projecte “Millorant la nostra alimentació: millorem la nostra salut i el nostre entorn”. El lliurament del premi ha tancat una jornada de formació destinada a professors i professores interessades, que ha començat amb una visita al projecte d’hort i menjador escolar ecològic de l’escola Can Besora i ha inclòs la realització d’uns tallers sobre l’hort escolar i la alimentació ecològica i un dinar amb productes ecològics patrocinat per l’empresa Biocop. També ha comptat amb un estand de materials didàctics relacionats amb l’agricultura i l’alimentació ecològica organitzat pel Servei de Documentació d’Educació Ambiental.