fracking espana

Amigos de la Tierra 26/07/2016
Denuncien l’arribada a Espanya del primer carregament de gas de fracking nord-americà.

Després de l’arribada del primer metaner amb gas de fracking d’EUA a Portugal a principis de primavera, el passat divendres 22 de juliol va arribar un segon vaixell al port de Mugardos.

Aquest esdeveniment està carregat de simbolisme, en la mesura que representa el tret de sortida a la importació massiva a les nostres costes de gas de l’altre costat de l’Atlàntic. Segons denuncien més de 40 organitzacions socials i polítiques, aquesta senda que vam iniciar amb l’arribada del metaner Sestao Knutsen impedirà a bon segur el compliment dels ja minsos i insuficients objectius climàtics europeus, i avança en la direcció oposada a l’esperit de l’Acord de París.

El gas s’emmagatzemarà a la planta de Reganosa, que compta amb l’oposició veïnal des de l’inici de la seva tramitació (a menys de 100 metres dels habitatges). El Tribunal Suprem espanyol la va declarar il·legal en dues sentències i el Govern en funcions acaba de renovar els permisos a força de eximir-de l’avaluació d’impacte ambiental.

Gràcies a l’empenta brindat per diversos governs, entre ells l’espanyol, en forma d’atractius marcs normatius i fiscals, l’amenaça del fracking a Europa segueix vigent. Malgrat els abandonaments per part de diverses empreses, de l’oposició institucional creixent en forma de prohibicions o moratòries i la consegüent reducció en el nombre de permisos sol·licitats o concedits, el fracking ja ha fet una tímida incursió en el nostre continent. A Polònia, fora del camp d’interès de les empreses a dia d’avui, es va emprar la fractura hidràulica en un grapat de pous. Al Regne Unit l’ús de la tècnica a Lancashire sembla imminent, després que el Govern hagi sortejat la voluntat popular i municipal. A l’Estat espanyol hi ha diversos permisos en estat avançat de tramitació i, encara que el recent abandonament per part de l’empresa BNK d’alguns d’ells han suposat una victòria per al moviment d’oposició al fracking, l’amenaça de veure els primers pous perforats en el nostre país segueix molt patent.

No obstant això, la major i més imminent amenaça d’entrada del fracking a l’Estat espanyol, ia Europa en general, el representen les importacions de gas d’fracking nord-americà en forma de gas natural liquat (GNL). A la calor de les negociacions de l’Acord Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP per les sigles en anglès) amb els EUA, el país nord-americà va aixecar a la fi de 2015 una prohibició establerta des de 1975 a les exportacions de gas. Al febrer de 2016, EUA va exportar al Brasil el primer carregament internacional de gas de lutita en forma de GNL, però Europa era una de les destinacions clars a futur d’aquests carregaments.

Aquest fet es concreta ara amb l’arribada del metaner Sestao Knusten a les costes espanyoles. El vaixell, que va partir de la terminal de Sabine Pass al golf de Mèxic el dia 1 de juliol carregat amb 135.000 metres cúbics de GNL, ha arribat a la Ria de Ferrol avui 22 de juliol, a les vuit del matí. Diverses empreses europees, entre elles les espanyoles Iberdrola, Gas Natural Fenosa o Endesa, ja han signat contractes a 20 anys amb empreses americanes per al subministrament de gas. La Unió Europea s’ha embarcat en la promoció i construcció de gasoductes i terminals per a la importació de gas natural liquat.

L’aprovació per part de la Comissió Europea el febrer passat de diversos documents coneguts com el ‘paquet d’hivern’ suposen una aposta explícita pel gas, tot i que la demanda europea ve caient en els últims anys. En particular, la “Estratègia europea per al gas natural liquat i l’emmagatzematge de Gas” suposa un autèntic empenta a la importació de gas natural, amb recomanacions d’inversions multimilionàries en infraestructures de gasoductes i capacitat d’emmagatzematge i regasificació. Capacitat en la qual l’Estat espanyol és capdavanter a Europa, el que ens converteix en la més que probable porta principal d’entrada del GNL al continent en el futur.

El moviment de resistència contra el fracking ha tingut entre els seus molts encerts seu caràcter global. El lema “Ni aquí ni enlloc”, repetit en diversos idiomes, deixava clara la solidaritat entre territoris però també un rebuig implícit a continuar l’aposta pel model fòssil. Una solidaritat compartida avui amb la convocatòria llançada pel Comitè Cidadán de Emerxencia per a Ria de Ferrol. Amb ella pretén mostrar la seva oposició al fracking i a l’empresa REGANOSA. Serà a les 20:00, davant de l’Edifici de la Xunta de Galícia (Praza Estimada García, Ferrol).

Els moviments d’oposició a Europa han de prendre consciència que aquesta màxima repetida en innombrables pancartes implica oposar-se a l’arribada de vaixells com el Sestao Knusten als ports europeus. Estar avui contra el fracking a Europa és estar contra la importació de GNL.

***
Organizaciones firmants:

Amigos de la Tierra
Asociación de Cultura Popular Alborada (Gallur)
ADEGA
ATTAC ACORDEM Catalunya
ATTAC Alicante
ATTAC Aragón
ATTAC Castelló
ATTAC Euskal Herria
ATTAC Madrid
ATTAC País Valencià
Baladre | Coordinación contra la precariedad, el empobrecimiento y la exclusión
Bloque Nacionalista Galego (BNG)
Campaña No al TTIP
CGT
Círculo de Podemos Aracena (Huelva)
Colla Ecologistas de Almassora
Comité Cidadán de Emerxencia para a Ría de Ferrol
Ecologistas en Acción
Enginyeria Sense Fronteres
Entrepueblos
EQUO
Fracking No Merindades Norte de Burgos
Greenpeace España
Grupo de Intercambios de la Sierra de Huelva
Grupo Municipal Aracena Puede
Iniciativa per Catalunya Verds
Izquierda Unida
Campaña No al TTIP
Comarques de Castelló
Lleida Social
Observatori del Deute en la Globalització (ODG)
Marxa Mundial de Dones (Catalunya)
Marea Blanca (Madrid)
Mesa en Defensa de la Sanidad Pública de Madrid
Plataforma Antifracking Comarques de Castelló
Plataforma Asturiana contra el Fracking
Plataforma ciudadana Zaragoza sin fractura
Plataforma Euskal Herria TTIP EZ
Plataforma Huelva en Marcha contra el TTIP
Plataforma NoalTTIP de Parla
Plataforma Serrana descubriendo al TTIP (Huelva)
Plataforna Antifracking del Norte de Burgos
Procés Constituent
Veterinarios sin Fronteras | Justicia Alimentaria Global