llavors de tomàquet semillas tomate Growing opposition to patents on seeds

Encara que a l’hora de preparar l’hort el més senzill podria ser comprar plantes en un viver prèviament germinades, sempre és més gratificant extreure les teves pròpies llavors de tomàquet. D’aquesta manera es pot controlar la genètica de les plantes i fins i tot obtenir les teves pròpies varietats.

En primer lloc, hem de seleccionar la planta i els tomàquets dels quals volem extreure les llavors. La nostra recomanació és escollir una planta que presenti les millors condicions (mida, vigor, color, fruits…). Hem de tenir en compte que si la planta en qüestió es troba prop d’altres varietats de tomaqueres, es pol·linitzaran entre elles i les plantes que s’aconsegueixin en anys posteriors heretaran les condicions genètiques de totes elles. Això pot ser una cosa positiva si el que es vol és crear una nova varietat, però no seria desitjable si el que es pretén és conservar les característiques de una varietat.

Pel que fa als tomàquets, escollirem els millors tomàquets de la planta que seran els que creixin en les branques centrals. Hem de deixar-los a la planta fins que arribin al punt màxim de maduresa. D’aquesta manera el tomàquet ja ha acumulat tots els sucres i propietats que posteriorment es transmetran genèticament. A partir d’aquí ajudant-nos amb una cullereta extrauríem la polpa, la introduiríem en un recipient de vidre (per exemple un got), i cobriríem d’aigua les llavors. Passats dos o tres dies s’haurà produït una fermentació i les llavors s’hauran quedat al fons del recipient. Ja podem treure-les i deixar-les assecar sobre un tros de paper de cuina durant uns dies. Per conservar-les el millor és deixar-les en un lloc fosc i fred (a la nevera).

Si la nostra idea fos obtenir una varietat pròpia de tomàquet, el que hauríem de fer a continuació és seleccionar les plantes que tinguin les característiques que desitgem i rebutjar la resta. D’aquesta manera, en successives generacions, la nova varietat s’anirà homogeneïtzant.

Des de Gumendi duem anys realitzant aquest tipus de treballs amb varietats antigues, i fruit d’aquests treballs hem obtingut les varietats “Udagorri”, i “Udabeltza”. Encara que a dia d’avui són unes varietats molt homogeneïtzades (tots els tomàquets presenten uns trets molt similars), tots els anys realitzem un rigorós treball de selecció de llavors de manera que les característiques d’aquestes varietats milloren generació rere generació.

Autor: Xabier Mendia. Expert d’Aliments Ecològics Gumendi en conrear i comercialitzar productes ecològics – www.gumendi.es

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here