Amigos de la Tierra 19/11/2016
La COP de Marràqueix finalitza sense un pla d’acció ambiciós.

La Cimera del Clima Marroc, COP22, arriba a la seva fi sense els instruments necessaris per limitar la temperatura global del planeta. Les reunions s’han celebrat a l’ombra del negacionisme climàtic de Donald Trump.

En Amigos de la Tierra consideren que no hi ha hagut cap avanç en la Cimera de Marràqueix, tot i la urgència requerida per enfrontar-se al canvi climàtic, reconeguda per tots els països que han ratificat l’Acord de París.

Els plans voluntaris actuals proposats per cada regió no són suficients per mantenir la temperatura per sota de l’objectiu necessari de 1.5Cº, ni tan sols per sota dels 2 graus, sinó que ens situarien per sobre dels 3r. Si és així, les accions enfront del canvi climàtic no servirien de res, portant al planeta a una situació extrema especialment als països més vulnerables entre els quals es troba Espanya. Marroc podria haver servit per tancar la bretxa d’ambició entre el que els països manifesten que van a fer i el que cal fer.

No obstant això, cimera rere cimera la societat civil veu com les negociacions es tanquen en fals ajornant les decisions, mentre els rècords de temperatura es baten mes a mes.

Els compromisos exposats a la COP22 no seran, ni de lluny, suficients per assolir els objectius

“L’avanç de la cimera que suposa el calendari de negociacions d’aquí a 2018 és massa modest per fer justícia a la urgència del canvi climàtic”, ha subratllat el nostre company Hector de Prado. “Si el nivell d’ambició de l’Acord de París i les negociacions per posar-lo en marxa estan a aquest nivell, cal que siguin les pròpies iniciatives ciutadanes les que s’enfrontin al canvi climàtic. No és només que les regles de l’acord de París hagin d’estar l’any que ve, sinó també les xifres alineades amb els objectius que reclama l’IPCC.”

No ha estat l’únic tancament en fals preocupany. El Fons Verd per al Clima segueix sense concretar-se prou: el finançament arriba amb comptagotes i amb noves propostes que no fan més que reduir-associant-la directament a pressupostos de cooperació per al desenvolupament, uns pressupostos ja existents pel que es torna a jugar a la doble comptabilitat. “Ha costat diversos anys que el Fons Verd arribi a la minsa xifra del 10% de la promesa de 100.000 milions anuals i ni tan sols som capaços d’augmentar-la o de posar-nos un marc temporal comú perquè es facin les aportacions. Ni tan sols la xifra de 100.000 milions diu res, ja que es va establir de manera arbitrària “, ha manifestat Hector de Prado.

El paper d’Espanya ha de canviar

Amigos de la Tierra li demana al Govern d’Espanya, com a regió més vulnerable davant el canvi climàtic, molta major proactivitat tant a nivell nacional, com internacional, així com més ambició dins de la Unió Europea. Per a això és necessari que Espanya estigui al capdavant de la carrera per un sistema energètic renovable i amb un marc legislatiu de mitigació vàlid.