Dormir és una necessitat biològica imprescindible per a la vida. Tant per a l’ésser humà com per a la majoria dels animals. Perquè és durant el son, quan el nostre cos es recupera de l’activitat diària, l’insmoni és una realitat però es poden fer coses per evitar-lo.

insomnio diciembre 16

 

La manca de son pot per tant arribar a provocar desequilibris en el nostre organisme i afectar, com a conseqüència, el nostre estat d’ànim i emocional…

Sabem que el somni no és un procés lineal i únic sinó una successió de cicles o fases. Quatre d’elles denominades “Somni no REM” -durant les quals sembla produir-se el descans i la restauració física- i una coneguda com “Somni REM” -en la que més somnis es produeixen- relacionada amb la reestructuració de la psique i la memòria. Aquestes fases es van succeint cada 90 minuts aproximadament.

En qualsevol cas, la son i la fatiga durant el dia són sempre un símptoma, un senyal que ens diu que alguna cosa no va bé i que es tradueix en dificultat per dormir, no poder mantenir el son al llarg de tota la nit, despertar massa aviat o, havent dormit, tenir la sensació que no s’ha descansat. Tots ells solen definir-se com insomni.

No hi ha una norma estricta d’hores de descans per a tothom: cada persona ha de dormir, senzillament, les hores que necessiti per sentir-se clar i descansat l’endemà. I si bé la majoria dels adults ho aconsegueix dormint entre set i vuit hores hi ha qui no en necessita més de cinc i qui en necessita deu.

Una cosa que varia, en qualsevol cas, a mesura que complim anys perquè com més vells som, menor és la nostra capacitat per mantenir el son de forma contínua i menor la profunditat del mateix.

I, conseqüentment, el nostre descans físic i psíquic també disminueix…

El problema de l’insomni ha assolit proporcions gairebé epidèmiques als països occidentals fins al punt que és la síndrome més freqüent després del dolor. A hores d’ara el pateix un terç de la població mundial i es calcula que a Espanya més de tretze milions de persones no dormen adequadament. I el més greu és que si no canviem els nostres hàbits de vida la cosa pot empitjorar.

Dieta i Tractament

Com més aviat es tracti l’insomni millor perquè evitarem que de transitori passi a ser crònic…

Aliments a potenciar són la civada sense gluten, les verdures de fulla verda, l’alvocat, el plàtan, les llavors i fruits secs, els llegums, grans integrals sense gluten, algues i infusions relaxants. A limitar o evitar: el cafè, alcohol, gasoses, xocolata, tabac i sopars greixosos i picants. Cal sopar unes 2 hores abans d’anar al llit com a mínim.

Aliats naturals*

Plantes adaptògenes per fer front a situacions d’estrès, depressió o ansietat: la rhodiola, el ginseng americà, o el coreà, depenent del cas.

Plantes amb propietats relaxants i sedants: la passiflora, la valeriana, la rosella de Califòrnia, la tarongina, la escutelaria, la melissa, l’espígol, el llúpol, i la camamilla. El arç blanc també sobretot en els casos que cursen també amb hipertensió arterial.

5 HTP com a precursor del triptòfan a la serotonina, d’origen vegetal.

Vitamines del grup B per al sistema nerviós alterat. La Niacina (B3) i Piridoxina (B6), ja que la seva deficiència pot provocar l’insomni i actuen com a cofactor del 5-HTP.

Calci, Magnesi i Fòsfor com relaxants i antiespasmòdics musculars a més de ser, en particular, el magnesi un cofactor del 5-HTP.

Dormim en funció de com hem passat el dia i el nostre dia depèn de com hem dormit

*La suplementació ha de ser prescrita i supervisada per un professional de la salut

PATROCINAT PER
Suplementos Solgar

Autora: Mareva Gillioz, Dietista i Coach nutricional, especialitzada en Naturopatia

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2020