Observatorio OMG 15/12/2016
EUA: Herba transgènica experimental escapa de control, i l’USDA la legalitza.

La Agrostis stolonifera és una de les moltes herbàcies que normalment anomenaríem simplement “gespa”. No obstant això, en aquest cas pot resistir a l’herbicida total més comunament utilitzat, el glifosat, causa d’una modificació genètica.

Fins ara només s’ha cultivat en camps experimentals “controlats” d’algunes zones dels EUA, però durant anys ha demostrat ser molt difícil de contenir: les seves petites llavors i el seu pol·len li permeten dispersar-se per les zones properes, i la seva resistència a herbicides dificulta la seva gestió. Això ha fet que en l’última dècada hagi aconseguit dispersar-se a les explotacions agrícoles properes, riberes de rius i fins i tot espais naturals protegits.

¿La solució dels Departaments nord-americans d’agricultura i medi ambient? Legalitzar-la. Amb això eximeix de la responsabilitat a les empreses “propietàries” de la varietat (Monsanto i Scotts), que podran comercialitzar-la lliurement.

S’autoritza la comercialització de Agrostis stolonifera transgènica malgrat els intents fallits d’impedir la seva dispersió a partir de camps experimentals antics.

PORTLAND, Ore.— L’Agència de Protecció Ambiental (EPA) nord-americà ha publicat avui la seva avaluació d’impacte ambiental, que dóna llum verda a un tipus de Agrostis stolonifera (bentgrass) transgènica, una herba altament invasiva modificada genèticament per Monsanto i Scott per suportar el que normalment seria una dosi letal de l’herbicida glifosat.

Els experiments a camp obert durant dècades han demostrat que aquesta herba és impossible de confinar, atès que ha escapat de camps “controlats” i envaït sèquies de reg, riberes de rius i l’espai protegit Crooked River National Grassland, desplaçant a la vegetació nativa ja les espècies que en depenen. malgrat haver-se invertit més d’una dècada i milions de dòlars el Departament d’Agricultura nord-americà, Scotts i Monsanto han estat incapaços de exterminar-i acabar amb aquestes “fugues”. Ara la USDA ha accedit a la petició de la indústria, que renuncia així a la responsabilitat sobre aquesta mala herba transgènica.

Que l’USDA aprovi aquesta herba transgènica és perillós i il·legal“, afirma George Kimbrell, advocat sènior del Center for Food Safety. “L’agència ha fet que a Monsanto i Scotts els surti gratis el dany que el seu producte ja ha causat als agricultors i al medi ambient, i està apostant de manera irresponsable perquè no es vagi a produir més mal en el futur, basant-se únicament en les seves falses promeses. “

La Agrostis transgènica ja ha contaminat de forma il·legal almenys tres comtats, i el seu pol·len i llavors ultralleugeres han demostrat ser impossibles d’eradicar. Tant agricultors com a experts en males herbes invasives a l’est d’Oregon han criticat obertament la proposta d’aprovar aquesta herba. Com a resposta a la contaminació generalitzada la Agrostistransgénica va ser declarada herba invasiva en Malheur County a 2016. Després de l’aprovació, la responsabilitat de controlar la contaminació passa a ser de l’USDA, mentre que Scotts i Monsanto seran només un problema d’agricultors i terratinents individuals.

“Em mata pensar en el desastre econòmic i ambiental que podria suposar aquesta herba per a la nostra comunitat,” diu Jerry Erstrom, pagès i president del comitè sobre males herbes de Malheur County. “La USDA ha ignorat les preocupacions dels agricultors de les àrees afectades per la contaminació ja existent. No em puc creure que vagin a deixar que Scott i Monsanto es lliurin sense més del que han fet aquí.”

A diferència de l’USDA, el Servei de Fauna i Pesca dels EUA ha reconegut el perill d’aquesta nova herba transgènica i la probabilitat de que escapi fora de control, concloent que, si s’aprova, és possible que comprometi l’existència de la margarida Willamette i del Lomatium bradshawii, ambdues plantes en perill d’extinció; existeix també la possibilitat de causar danys crítics a l’hàbitat de la papallona blava de Fender.

“Aquesta decisió de les autoritats resulta escandalosa, i ignora els danys que ja s’estan produint als agricultors d’Oregon, a espècies en perill i al valuós paisatge que compartim, la qual cosa ens recorda que les autoritats federals no serveixen en primera instància als ciutadans i contribuents, sinó als desitjos de multinacionals com Monsanto i Scotts “, afirma Lori Ann Burd, directora del programa de salut ambiental del Center for Biological Diversity. “Els que ens dediquem a protegir els recursos naturals d’Oregon explorarem totes les opcions legals necessàries perquè carregui amb la responsabilitat de controlar aquesta mala herba invasiva qui ha de carregar – qui s’enriqueixen amb aquesta multinacional que l’ha portat al món.”